Tropem literackich bohaterów Josefa Rotha docieramy z Robertem Makłowiczem „na koniec świata” – do miasta Brody, wschodniego pogranicza dawnej Galicji, w którym pisarz się urodził.
Tym razem odwiedziliśmy panią burmistrz Hrubieszowa – Martę Majewską. Marta jest mamą trójki dzieci i dba o to, żeby jej rodzina jadła zdrowo, więc na śniadanie przygotowała sałatkę ze szpinaku, szynki, sera i gruszki. Zaraz po śniadaniu Marta – jak każda mama – od razu myśli, co podać na obiad
Niedziela na Podlasiu. Bożenka planuje odwiedziny u dziadka Heńka. Na spotkanie szykuje z córką Kingą tradycyjne bliny i miejscową odmianę sera korycińskiego.
W trzecim odcinku programu „Zamiana szefów kuchni” zamienimy szefową kuchni z regionalnej karczmy śląskich górali – Chaty Olimpijczyka – Marię Pietruszkę, z szefem kuchni z modnej restauracji w Krakowie Orzo – Andrzejem Gradowskim.
Ernest Kolenda z rodzicami prowadzi klub jeździecki „Wiosenny wiatr”. Ale nie jest to zwykła stadnina koni, bo dzieci, które jeżdżą w klubie związane są z nim jak z domem.
W drugim odcinku „Sexy kuchni” Magda Gessler zabierze nas w romantyczną podróż do hiszpańskiej Galicji, gdzie serwują najlepsze empanadas w całym kraju!
Tym razem z kamerami FOOD NETWORK odwiedziliśmy Kamilę, która spędzała wakacje w Chałupach ze swoimi dziećmi, Leonem i Zuzią. Rodzina zostaje tu na całe dwa miesiące wakacji - mieszkają i gotują w przyczepie – bez piekarnika, na dwóch palnikach.