PRZEPIS: BITKI WOŁOWE Z SAŁATKĄ Z PIECZONYCH BURAKÓW
Bitki wołowe:
1 kg wołowiny zrazowej
sól, pieprz
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki musztardy
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
mąka do obtoczenia bitek
olej do smażenia
1/2 litra czerwonego wytrawnego wina
1/2 litra bulionu wołowego
3 świeże listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
gałązka świeżego rozmarynu
Mięso pokrój w cienkie plastry i rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Skrop octem balsamicznym i posmaruj musztardą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Odstaw do lodówki na 20 minut. Przed smażeniem bitki obtocz w mące. Cebulę pokrój na grube plastry. Czosnek posiekaj. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż bitki z obu stron. Wyciągnij. Następnie przesmaż cebulę i czosnek. Do garnka przełóż obsamżone bitki, dodaj obsmażoną cebukę. Całość podlej winem, bulionem. Dodaj pozostałe przyprawy. Mięso duś pod przykryciem aż będzie miekkie.
Sałatka z pieczonych buraków:
4 pieczone buraki
szklanka wody
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
2 łyżki musztardy
oliwa,
2 łyżki octu balsamicznego
garść roszponku
sól, pieprz
Pieczone buraki pokrój na grube słupki. W rondelku zagotuj wodę z octem i cukrem i dodaj pokrojone buraczki. Przygotuj sos. W dużej misce połącz musztadę, oliwę i ocet balsamiczny.
Następnie odcedz buraczki i dodaj je do sosu. Posól, popieprz i dodaj garść roszponki.