Składniki:
Jajka 6-8 szt.
Szczypiorek pęczek
Natka pietruszki
Szynka dobrej jakości mały kawałek do starcia lub łosoś wędzony
Ser np. cheddar 100 g
Papryka czerwona ¼
Papryka zielona ¼
Papryczka chili wg uznania
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka rozbij, poza jednym, i osobno wbij do miski żółtka i osobno białka. Do żółtek wbij dodatkowo całe jajko. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie rozbij widelcem lub trzepaczką. Ser oraz szynkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę chilli i słodką pokrój w bardzo drobną kosteczkę, a zioła posiekaj. Do osobnej miski wsyp wszystkie składniki poza jajkami i wymieszaj.
Rozgrzej patelnie z olejem na średniej mocy – oleju nie powinno być zbyt dużo! Wlej na patelnie porcję rozkłóconych białek tak, aby utworzyły na niej cienką warstwę jak naleśnik. Kiedy jajka będą niemal ścięte, przy pomocy łopatki, zacznij rolować jedną krawędź omletu tworząc rulon. Kiedy zwiniesz do połowy, przesuń omlet do krawędzi patelni, a na pozostałą jej część wylej porcję rozkłóconych żółtek. Zanim jajka się zetną posyp omlet mieszanką sera i warzyw, a następnie ponownie zwiń go do połowy. Wylej kolejną porcję jajek, którą ponownie uzupełnij „posypką”. Omlet smaż do momentu uzyskania pożądanej wielkości.