Zupa krem z marchewki
składniki:
- łyżeczka masła klarowanego
- 1/3 selera korzeniowego
- 250 g marchewki
- 120 g ziemniaków
- 300 ml bulionu jarzynowego
- Przyprawy: kurkuma – łyżeczka, curry 1/3 łyżeczki, sól, pieprz; natka pietruszki i słodka papryka mielona do dekoracji
przygotowanie:
Na patelni podgrzać masło, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, poddusić. Do garnka wlać bulion, dodać, ziemniaki. Po podsmażeniu dodać marchewkę, dodać przyprawy (kurkumę i curry) i zagotować, przykryć pokrywą i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw. Wyjąć kilka ziemniaków. Zblendować pozostałe ziemniaki i marchewkę.
Dodać napój roślinny i wymieszać. Dodać ziemniaki, udekorować natką pietruszki.
podziel się: