Zraz po warszawsku

Zraz po warszawsku
Zraz po warszawsku

ZRAZ PO WARSZAWSKU

POLĘDWICA WOŁOWA

MUSZTARDA ROSYJSKA

PIEPRZ

SÓL

MARCHEWKA

KISZONY OGÓREK

WĘDZONA SŁONINA

CZERWONA CEBULA

BUŁKA TARTA

JAJKO

MĄKA

SUSZONE GRZYBY

ZIELE ANGIELSKIE

POMIDORY

SOK Z KISZONYCH OGÓRKÓW

ŚWIEŻE LIŚCIE LAUROWE

BURAKI

BIAŁA CEBULA

OCET

SYROP KLONOWY

KASZA GRYCZANA

ŚWIEŻY LUBCZYK

Polędwicę wołową mocno rozbijamy. Po jednej stronie smarujemy ją musztardą rosyjską oraz doprawiamy pieprzem i solą. W środkowej części polędwicy układamy kawałki marchewki i kiszonego ogórka. Następnie dodajemy podsmażoną na wędzonej słoninie czerwoną cebulę z dodatkiem bułki tartej i jajka. Zrazy szczelnie zawijamy, zamykamy za pomocą wykałaczki. Solimy, panierujemy w mące i smażymy na wędzonej słoninie. Następnie dodajemy czerwoną cebulę, marchewkę, kiszone ogórki oraz suszone grzyby. Dokładamy także ziele angielskie, pomidory i sok z kiszonych ogórków. Całość uzupełniamy o świeże liście laurowe. Doprawiamy pieprzem i musztardą rosyjską. Dokładamy także pozostały farsz z cebuli.

Zrazy serwujemy z burakami gotowanymi z cebulą, dodatkiem octu i syropu klonowego. Do dania podajemy także kaszę gryczaną. Dekorujemy świeżym lubczykiem.

podziel się: