ZRAZ PO WARSZAWSKU
POLĘDWICA WOŁOWA
MUSZTARDA ROSYJSKA
PIEPRZ
SÓL
MARCHEWKA
KISZONY OGÓREK
WĘDZONA SŁONINA
CZERWONA CEBULA
BUŁKA TARTA
JAJKO
MĄKA
SUSZONE GRZYBY
ZIELE ANGIELSKIE
POMIDORY
SOK Z KISZONYCH OGÓRKÓW
ŚWIEŻE LIŚCIE LAUROWE
BURAKI
BIAŁA CEBULA
OCET
SYROP KLONOWY
KASZA GRYCZANA
ŚWIEŻY LUBCZYK
Polędwicę wołową mocno rozbijamy. Po jednej stronie smarujemy ją musztardą rosyjską oraz doprawiamy pieprzem i solą. W środkowej części polędwicy układamy kawałki marchewki i kiszonego ogórka. Następnie dodajemy podsmażoną na wędzonej słoninie czerwoną cebulę z dodatkiem bułki tartej i jajka. Zrazy szczelnie zawijamy, zamykamy za pomocą wykałaczki. Solimy, panierujemy w mące i smażymy na wędzonej słoninie. Następnie dodajemy czerwoną cebulę, marchewkę, kiszone ogórki oraz suszone grzyby. Dokładamy także ziele angielskie, pomidory i sok z kiszonych ogórków. Całość uzupełniamy o świeże liście laurowe. Doprawiamy pieprzem i musztardą rosyjską. Dokładamy także pozostały farsz z cebuli.
Zrazy serwujemy z burakami gotowanymi z cebulą, dodatkiem octu i syropu klonowego. Do dania podajemy także kaszę gryczaną. Dekorujemy świeżym lubczykiem.