ziemniaczane róże

róże ziemniaczane
róże ziemniaczane
ziemniaczane róże

5 dużych mączystych ziemniaków

szczypta suszonego rozmarynu

szczypta czosnku granulowanego

szczypta wędzonej papryki sól do smaku

jajko

Ziemniaki umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cienkie plasterki - najlepiej przy pomocy mandoliny.

Na desce ułożyć rząd ziemniaczanych plastrów „na zakładkę”. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posolić i oprószyć posiekanym drobno rozmarynem. Kokilki do zapiekania natłuścić masłem lub oliwa z oliwek. Ziemniaki zwinąć w rulon, odciąć jedną część by łatwiej było ustawić powstałą „różę” w kokilce do zapiekania. Ziemniaczane róże oprószczyć jeszcze wędzoną papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 22o stopni na ok. dwadzieścia minut.

DIP DO RÓŻ:

małe opakowanie jogurtu greckiego

garść liści bazylii

gałązka świeżej mięty

sól, pieprz

Wszystkie składniki zblendować. Podawać do ziemniaczanym róż.

podziel się: