5 dużych mączystych ziemniaków
szczypta suszonego rozmarynu
szczypta czosnku granulowanego
szczypta wędzonej papryki sól do smaku
jajko
Ziemniaki umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cienkie plasterki - najlepiej przy pomocy mandoliny.
Na desce ułożyć rząd ziemniaczanych plastrów „na zakładkę”. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posolić i oprószyć posiekanym drobno rozmarynem. Kokilki do zapiekania natłuścić masłem lub oliwa z oliwek. Ziemniaki zwinąć w rulon, odciąć jedną część by łatwiej było ustawić powstałą „różę” w kokilce do zapiekania. Ziemniaczane róże oprószczyć jeszcze wędzoną papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 22o stopni na ok. dwadzieścia minut.
DIP DO RÓŻ:
małe opakowanie jogurtu greckiego
garść liści bazylii
gałązka świeżej mięty
sól, pieprz
Wszystkie składniki zblendować. Podawać do ziemniaczanym róż.