Zielony krem z dymki i ziemniaków z oliwą pepperoni
- Szczypior
- Masło
- Ziemniaki
- Bulion warzywny
- Śmietana 36 %
- Szklanka z lodem i wodą
- Papryka Peperoni
- Czosnek
- Oliwa
- Czerwona papryka suszona
- Oliwa peperoni
Szczypior pokroić drobno i smażyć na maśle, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać całość bulionem warzywnym i gotować. Pod koniec dodać smietanę 36 procent i zmiksować. Szczypior pociąć wzdłóż na cienkie paski i zamoczyc w szklance z lodem i wodą. Paprykę Peperoni z zalewy przełożyć do rondla razem z czosnkiem i zalać oliwą. Podgrzewać 7 min po czym przełożyć do blendera, dodać paprykę czerwona suszoną i zmiksować. Zostawić na 10 min po czym przelać przez sito i zostawić aż olej się przecedzi.
Zupe tzw Vichysoise można podawać na zimno lub na ciepło. Udekorować środek szczypiorem i polać oliwą peppreoni.
podziel się: