Składniki:
• żeberka wołowe krótkie
Marynata:
• Cukier trzcinowy nierafinowany – szklanka
• kardamon
• cynamon
• papryka ostra wędzona
• kmin rzymski
• kolendra w proszku
Pasta:
• Bakłażan
• Pomidory bawole
• Oliwa
• Sok z limonki - 2 sztuki
• Granat
• Kolendra
• Pasta sezamowa – pasta tahini
• Sól / pieprz
Grillowane pomidory:
• Pomidory bawole serca
Na początek żebra pozbawiam grubej błony tłuszczu. Następnie przygotowuję marynatę. Do miski wysypuję cukier, łyżkę kminu oraz cynamonu, łyżkę ostrej wędzonej papryki ora odrobinę kardamonu oraz sól. Mięso nacieram marynatą, owijam w folię aluminiową i wkładam na brytfance do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120 stopni na ok. 4-5 godzin.
Jako dodatek przygotuję pastę z bakłażana. Bakłażana piekłem około godziny w piekarniku. Obieram je ze skóry i siekam. Przerzucam go do miski i czekam aż przestygnie. Następnie dodaję sok z limonek, kilka łyżek pestek z granatu oraz łyżkę pasty tahini. Na koniec dodaję kolendrę, solę i dolewam odrobinę oliwy. Całość mieszam.
Pomidory kroję na pół. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i kładę na niej pomidory. Grilluję je przez chwilę z każdej strony aż się zarumienią.
Kiedy żeberka będą upieczone, wyciągam z nich kostki, a mięso kroję na mniejsze kawałki. Żeberka podaję na talerzu z pomidorami. Na mięso kładę pastę z bakłażana.