Składniki:
Marchew 3szt
Pietruszka 3szt
Por 1szt
Seler 1 duży
Czosnek 4-6ząbków
Seler naciowy kilka łodyg.
Cebula 1szt
Suszona natka z pietruszki 1 łyżka
Suszony lubczyk 1 łyżeczka
Sól
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Seler naciowy oraz por pokrój w plasterki. Warzywa dokładnie wymieszaj i ułóż cienką warstwą na blaszce do pieczenia. Piecz aż będą suche i chrupkie w temp 80-100*C od czasu do czasu mieszając przez ok 6-8h. Po tym czasie odstaw do wystudzenia. Całość przesyp do blendera lub malaksera. Dodaj sól oraz suszony lubczyk i natkę pietruszki. Całość dokładnie zmiksuj aż powstanie drobny puder/proszek z warzyw. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Sprzęt:
Słoik na zupę
Blaszka do pieczenia
Tarka
Chochelka
Łyżki/łopatki
Miska duża
Miska mała