Składniki:
Tortilla 12szt
Ser np. Cheddar 200g
Papryka zielona pokrojona w kostkę
Papryka żółta pokrojona w kostkę
Papryka czerwona pokrojona w kostkę
Ryż ugotowany 1 szkl.
Ananas świeży ¼ szt
Kolendra garść
Szczypiorek garść
Przecier pomidorowy ½ szkl.
Sól i pieprz do smaku
Gremolata:
Natka pietruszki peczek
Natka kolendry
Skórka z 1 cytryny
Czosnek 2 ząbki
Przygotowanie:Paprykę umieść w misce. Dodaj ryż oraz przecier pomidorowy. Ananas pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Kolendrę i szczypiorek posiekaj drobno i również dodaj do reszty. Dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj. Ser zetrzyj na tarce.
Tortille przekrój na pół. Posyp odrobiną sera oraz nałóż łyżkę farszu. Całość zwiń w „rożek” odłóż. Gotowe rożki ułóż w kształcie okręgu na blaszce do pieczenia. Układaj je jeden na drugim aż wyczerpiesz wszystkie. Posyp resztą sera i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190*C na ok 15-20minut.
Natkę pietruszki i kolendrę dokładnie posiekaj i wsyp do miski. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj. Serwuj razem z zawijasami.