Składniki:
Filet z kurczaka 500 g
Batat 1 szt.
Pieczarki 300 g
Cebula 1 szt.
Czosnek 2-3 ząbki
Natka pietruszki garść
Bulion 1 szkl.
Śmietanka słodka 1 szkl.
Tymianek świeży
Mrożony groszek 1 szkl.
Seler naciowy 2 łodygi
Suszone pomidory ½ szkl.
Mąka pszenna 1 łyżka
Gotowe ciasto francuskie 1 op.
Sól i pieprz do smaku
Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka a czosnek posiekaj. Do rozgrzanego garnka (który możemy później zapiec) wlewamy oliwę i obsmażamy mięso kurczaka. Kiedy zacznie się rumienić dodajemy cebulę a następnie czosnek. Seler naciowy kroimy w plasterki a pieczarki na ćwiartki i dodajemy na patelnie. Całość smażymy ok 3 min. Dodajemy groszek, pokrojone w paski suszone pomidory, tymianek, natkę pietruszki oraz śmietankę. Bulion mieszamy z łyżką mąki i wlewamy na patelnie. Całość podgrzewamy aż sos zgęstnieje – po tym czasie doprawiamy solą oraz pieprzem. Bataty obieramy i kroimy w cienkie plasterki a następnie układamy na powierzchni zapiekanki. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego serce. Tak przygotowane układamy na plasterkach batatów. Całość posypujemy natką pietruszki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 20-30 min. Kiedy ciasto będzie rumiane a bataty miękkie nasza zapiekanka jest gotowa! Podajemy z natką pietruszki.