2 kg ugotowanych ziemniaków
2 podwójne filet z kurczaka
Olej do smażenia
2 brokuły
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
0.5 litra mleka
Sól
300 gr sera żółtego w plasterkach
3 szczypty gałki muszkatołowej
Przyprawa do kurczaka
3 ząbki czosnku
Sól i pieprz
Dodatkowo masło do smarowania formy
Kurczaka kroimy na małe kawałki i podsmażamy, dodajemy przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Brokuły blanszujemy we wrzątku. W naczyniu wysmarowanym masłem układamy pokrojone na ćwiartki ziemniaki, kurczaka, na nim kładziemy brokuły. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło i powoli dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą, powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Dodajemy pół łyżeczki soli, gałkę muszkatołową i czosnek. Beszamelem zalewamy mięso i warzywa w naczyniu. Na wierzchu układamy ser i zapiekamy w temp. 200 stopni Celsjusza przez 30 min.
Źródło zdjęcia głównego: East News