Składniki:
Mąką migdałowa 300g
Cukier puder 300g
Białka jaja 2 szt
Skórka starta z cytryny
Płatki migdałowe 300g
Kilka kropli soku z cytryny
Szczypta soli
Limonki 3szt
Cukier kryształ 200g
Woda 400g
Przygotowanie:
Limonki pokrój nożem lub przy pomocy mandoliny na bardzo cienkie plastry. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Do gorącego syropu wrzucamy pojedynczo plasterki limonki i gotujemy ok 5 min. PO tym czasie wyciągamy i osuszamy.
W dużej misce ubijamy jajka z odrobiną soku z cytryny oraz soli. Następnie dodajemy mąkę migdałową, cukier puder, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokruszone migdały. Z ciasta formujemy niewielkie kulki które następnie spłaszczamy lekko dłonią aby ciastka nie były zbyt grube. Na każdym ciasteczku układamy plasterek limonki z syropu. Ciastka pieczemy w temp 180*C przez ok 10 min