włoskie herbatniki

włoskie herbatniki
włoskie herbatniki
włoskie herbatniki

Składniki:

Mąką migdałowa 300g

Cukier puder 300g

Białka jaja 2 szt

Skórka starta z cytryny

Płatki migdałowe 300g

Kilka kropli soku z cytryny

Szczypta soli

Limonki 3szt

Cukier kryształ 200g

Woda 400g

Przygotowanie:

Limonki pokrój nożem lub przy pomocy mandoliny na bardzo cienkie plastry. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Do gorącego syropu wrzucamy pojedynczo plasterki limonki i gotujemy ok 5 min. PO tym czasie wyciągamy i osuszamy.

W dużej misce ubijamy jajka z odrobiną soku z cytryny oraz soli. Następnie dodajemy mąkę migdałową, cukier puder, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokruszone migdały. Z ciasta formujemy niewielkie kulki które następnie spłaszczamy lekko dłonią aby ciastka nie były zbyt grube. Na każdym ciasteczku układamy plasterek limonki z syropu. Ciastka pieczemy w temp 180*C przez ok 10 min

podziel się: