Składniki:
Mąka ryżowa 1 szkl.
Mąka kukurydziana ½ szkl.
Mleko kokosowe 1 puszka
Zimna woda 1 ½ szkl.
Cukier do smaku
Sól i pieprz do smaku
Kurkuma 1 płaska łyżeczka
Olej do smażenia
Nadzienie:
Polędwiczka wieprzowa 300g
Kiełki fasoli mung garść
Cebula 1 szt.
Olej sezamowy 1 płaska łyżeczka
Sos sojowy 2 łyżki
Bazylia tajska opcjonalnie
Mięta
Kolendra świeża
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Do dużej miski wlej mleko kokosowe oraz szklankę wody. Wsyp mąkę ryżową, mąką kukurydzianą oraz kurkumę. Dopraw odrobiną cukru oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodaj pozostałą wodę.
Polędwiczkę oczyść i pokrój w cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju wsyp pokrojoną wieprzowinę i obsmaż aż zacznie robić się rumiana. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Pod koniec smażenia dopraw olejem sezamowym oraz sosem sojowym. Usmażone mięso z cebulą przełóż na talerz. Zioła opcjonalnie pokrój w cienkie paski.
Na rozgrzaną i posmarowaną tłuszczem patelnię wlej porcję ciasta i dokładnie rozprowadź. Smaż powoli aż ciasto całkowicie się zetnie a brzegi będą robiły się wyraźnie chrupiące. Na połowę naleśnika wrzuć łyżkę farszu z mięsem. Dodaj kiełki fasoli oraz dużą ilośc posiekanych ziół. Całość złóż na pół i ściągnij z patelni. Proces powtórz do wyczerpania składników