Warkocz z ciasta francuskiego z pastą pomidorową, oliwkami i pesto
Składniki:
Gotowe ciasto francuskie duża rolka
Masło roztopione do smarowania
Nadzienie:
Domowe zielone pesto 2/3 szkl.
Pomidory suszone 1 szkl.
Czosnek 2 ząbki
Natka pietruszki garść
Czarne i zielone oliwki 1 szkl.
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do małego malaksera wrzuć suszone pomidory. Dodaj pokrojony czosnek oraz pokrojoną natkę pietruszki. Uzupełnij łyżką oliwy i dokładnie zmiksuj na pastę. Przełóż pastę do miseczki, a do blendera wrzuć oliwki bez pestek i krótko zmiksuj tak, aby były drobno posiekane.
Ciasto francuskie rozwiń na blat. Na cieście układaj cienkie paski kolorowych past zaczynając od suszonych pomidorów. Następnie pesto, oliwki i znowu suszone pomidory – do momentu aż zostaną ok. 2 cm ciasta. Całość zwiń w zwartą roladkę, zaczynając od dłuższego brzegu. Gotową roladkę przetnij wzdłuż na pół. Powstałe paski zamień miejscami (przecięciem do zewnątrz) i zwiń je w warkocz. Można zrobić jeden duży warkocz albo kilka mniejszych tnąc gotowy na kawałki.
Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok 200°C. Pieczemy 20-30 min, uważając, aby ciasto się za bardzo nie przyrumieniło.