Składniki:
Biszkopt:
Jajka 8szt
Cukier drobny 1,5 szklanki
Mąka pszenna 1 i ½ szkl.
Mąka ziemniaczana ½ szkl.
Dodatkowo:
Barwniki spożywcze
Krem
Masło 600 g
Sok i skórka z limonki
Twarożek kremowy 600 g
Cukier puder 600 g
Dekoracja:
Świeże truskawki
Limonka
Mięta
Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę przy pomocy miksera planetarnego. Dodaj przesianą mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj barwnik spożywczy lub kakao i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem. Piecz ok 15-20 min w temp 170*C. Po upieczeniu ostudź.
W dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj sok oraz skórkę z limonki oraz Twarożek i dokładnie wymieszaj.
Gotowe biszkopty przekrój wzdłuż na pół. Z każdego placka wytnij okręgi przy pomocy rantu cukierniczego lub rantu od tortownicy, tak aby powstały coraz mniejsze okręgi.
Zaczynamy składanie tortu od przygotowania okręgów z ciasta tak aby tworzyły „szachownice” przekładamy je naprzemiennie dwukolorowo. Każdy ring smarujemy odrobiną kremu aby ładnie złączył się z całością. Kiedy mamy złożony jednen „blat” smarujemy go kremem i zaczynamy zabawę od nowa, tak aby rant tortu miał inny kolor niż ten pod spodem. Przygotowujemy 3-4 piętra. Gotowy tort wstawiamy do lodówki. Pozostały krem dzielimy na 3 części i dodajemy do niego kolorowe barwniki spożywcze. Wyciągamy tort i przy pomocy łyżki nakładamy plackami niewielkie ilości kremu dookoła ciasta. Następnie przy pomocy noża lub łopatki cukierniczej wyrównujemy jednym pociągnięciem krem jednocześnie łącząc różne kolory kremu i tworząc wzór mozaiki. Tak samo robimy z wierzchem ciasta. Tort ozdabiamy truskawkami i kawałkami limonki