tort szachownica

tort szachownica
tort szachownica
tort szachownica

Składniki:

Biszkopt:

Jajka 8szt

Cukier drobny 1,5 szklanki

Mąka pszenna 1 i ½ szkl.

Mąka ziemniaczana ½ szkl.

Dodatkowo:

Barwniki spożywcze

Krem

Masło 600 g

Sok i skórka z limonki

Twarożek kremowy 600 g

Cukier puder 600 g

Dekoracja:

Świeże truskawki

Limonka

Mięta

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę przy pomocy miksera planetarnego. Dodaj przesianą mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj barwnik spożywczy lub kakao i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem. Piecz ok 15-20 min w temp 170*C. Po upieczeniu ostudź.

W dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj sok oraz skórkę z limonki oraz Twarożek i dokładnie wymieszaj.

Gotowe biszkopty przekrój wzdłuż na pół. Z każdego placka wytnij okręgi przy pomocy rantu cukierniczego lub rantu od tortownicy, tak aby powstały coraz mniejsze okręgi.

Zaczynamy składanie tortu od przygotowania okręgów z ciasta tak aby tworzyły „szachownice” przekładamy je naprzemiennie dwukolorowo. Każdy ring smarujemy odrobiną kremu aby ładnie złączył się z całością. Kiedy mamy złożony jednen „blat” smarujemy go kremem i zaczynamy zabawę od nowa, tak aby rant tortu miał inny kolor niż ten pod spodem. Przygotowujemy 3-4 piętra. Gotowy tort wstawiamy do lodówki. Pozostały krem dzielimy na 3 części i dodajemy do niego kolorowe barwniki spożywcze. Wyciągamy tort i przy pomocy łyżki nakładamy plackami niewielkie ilości kremu dookoła ciasta. Następnie przy pomocy noża lub łopatki cukierniczej wyrównujemy jednym pociągnięciem krem jednocześnie łącząc różne kolory kremu i tworząc wzór mozaiki. Tak samo robimy z wierzchem ciasta. Tort ozdabiamy truskawkami i kawałkami limonki

podziel się: