Tort Dzień dobry TVN

Tort Dzień dobry TVN
Tort Dzień dobry TVN
Tort Dzień dobry TVN

BABECZKI CZEKOLADOWO-KAWOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

/proporcje na 12 babeczek/

- 2 jaja

- 125 ml mleka

- 120 ml wystudzonej kawy

- 95 ml oleju

- 175 g mąki pszennej

- 180 g cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 30 g kakao

- 80 g posiekanej gorzkiej czekolady

  1. W jednym naczyniu wymieszać jajka, mleko, kawę i olej.
  2. W drugim naczyniu połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
  3. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać czekoladę, wymieszać.
  4. Odpiec w formie na muffiny, w temperaturze 160 stopni przez ok 25 minut, wystudzić.

Krem czekoladowy:

- 450 ml mleka

- 4 duże żółtka

- 60 g cukru

- 320 g gorzkiej czekolady, posiekanej

- 8 g żelatyny namoczonej w minimalnej ilości zimnej wody

- czerwone porzeczki do dekoracji

  1. Mleko zagotować.
  2. Utrzeć żółtka z cukrem, zahartować mlekiem, przelać do garnka z pozostałą ilością mleka i podgrzać do 85 stopni.
  3. Dodać czekoladę i namoczoną żelatynę, zblendować, przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni kremu, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin, do ustabilizowania.

Za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki szprycować krem na babeczki, udekorować gronkami czerwonej porzeczki.

PROFITEROLE Z KREMEM GRUSZKOWO-SEROWYM Z MIODEM

/proporcje na ok. 40 profiteroli wielkości ok. 4 cm/

- 125 ml mleka

- 125 ml wody

- 130 g masła

- szczypta soli

- 160 g mąki pszennej

- 4 jaja

  1. W garnku zagotować mleko z wodą, masłem i solą.
  2. Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać do połączenia, nie zdejmować garnka z palnika dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek. a na spodzie garnka utworzy się charakterystyczna skorupka.
  3. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
  4. Przełożyć do misy miksera i rozpocząć ucieranie.
  5. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.
  6. Za pomocą worka cukierniczego i okrągłej tylki szprycować profiterole na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odpiec w 200 stopniach ok 20 minut, wystudzić.

Krem:

- 200 g puree z gruszek

- 4 łyżki miodu

- sok z jednej cytryny

- 3 łyżeczki żelatyny namoczonej w minimalnej ilości zimnej wody

- 450 ml śmietanki 30-36%

- 160 g koziego serka

  1. Puree z gruszek podgrzać razem z miodem i sokiem z cytryny, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać, wystudzić do temperatury pokojowej.
  2. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i galaretkę gruszkową, krótko ubić do połączenia, schłodzić.
  3. Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania nadziać profiterole od spodu.

TRUFLE CZEKOLADOWE Z KARDAMONEM I ORZECHAMI LASKOWYMI.

/proporcje na ok. 20 trufli/

- 200 g śmietanki 30-36%

- pół łyżeczki mielonego kardamonu

- 4 łyżki cukru pudru

- szczypta soli

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 300 g gorzkiej czekolady, posiekanej

- 150 g mielonych lub posiekanych orzechów laskowych, podprażonych

  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem orzechów umieścić w garnku i podgrzewać na najmniejszej mocy palnika do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści.
  2. Przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni masy, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
  3. Formować kulki o wadze ok 25 g, obtaczać w orzechach.
podziel się: