trort cannelloni
opakowanie makaronu cannelloni podgotowanego przez 5 minut
500 ml przecieru pomidorowego
1 cebula
1 kłącze selera naciowego
1 mała marchewka
2 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku
50g parmezanu
1 papryczka pepperoni
oliwa
ocet balsamiczny
300g sera ricotta
150g sera pleśniowego
tarta mozzarella do posypania
Przygotowanie
Marchewkę, selera, czosnek i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić na rozgrzana oliwę i podsmażyć aż warzywa zmiękną. Dodać przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i szczyptę cukru. Riccottę wymieszać z serem pleśniowym i sporą ilością grubo mielonego pieprzu. Za Tortownicę posmarować masłem i ciasno ustawić w niej rurki (w pionie). Do każdej rurki wyszprycować ricottę. Zalać całość domowym sosem pomidorowym, tortownice przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po tym czasie zdjąć folię, całość posypać parmezanem i zapiekać jeszcze 15 minut. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.