Tarta na spodzie z czerstwego chleba
Chleb pokruszyć i rozdrobnic na mniejsze kawałki. Połączyć w misce mleko, jajka, pieprz, gałkę, posiekany tymianek, szałwie i starty ser Grana Padano. Następnie chleb wymieszać z masą jajeczną i pozostawić na 10 min. W tym czasie szpinak pokroić na mniejsze kawałki i posiekać czosnek, na patelnie wlać oliwę i posiekany czosnek a następnie szpinak ORAZ CUKINIA , mieszać przez chwilę i posolić. Po chwili dodać smiętanę i dusić przez 5 min. W natłuszczonej formie ze zdejmowanym dnem ułożyć masę z chleba. Rozłożyć szpinak równomiernie i na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory które trzeba posolić i popieprzyć. Można ułoźyć na wierzchu gałązki tymianku. Piec 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu na tarcie ułożyć kawałki porwanej mozzarelli.