tarta do góry nogami

tarta do góry nogami
tarta do góry nogami
Tarta do góry nogami

Składniki:

Gotowe ciasto francuskie (lub robione)

Gruszki 1kg

Czerwone wino 0,5l.

Miód lub cukier brązowy 2 łyżki

Sok i skórka z cytryny

Laska cynamonu

Laska Wanilii

Miód 3 łyżki

Masło 1 łyżka

Przygotowanie:

Gruszki obierz, pokrój na połówki i pozbądź się gniazd nasiennych. Gruszki włóż do garnka i zalej winem. Uzupełnij wodą tak aby tylko przykryć gruszki. Do płynu dodaj laskę cynamonu oraz przeciętą i wydrążoną laskę wanilii oraz cukier/miód. Dodaj sok oraz skórkę z cytryny i zagotuj. Kiedy płyn się zagotuje zmienisz moc i gotuj gruszki ok 10 minut. Po tym czasie gruszki wyciągnij i osusz.

Na suchą patelnię wysyp cukier i podgrzewaj aż się zacznie rozpuszczać. Nie mieszaj karmelu łyżką – jedynie poruszaj energicznie patelnią aby karmel mieszał się. Kiedy cukier będzie już rozpuszczony a karmel złocisty dodaj łyżke masła i całość dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż przyciętym okrągłym kawałkiem pergaminu. Na pergamin wylej karmel i ułóż na nim gruszki, częścią od „skórki” do dołu.

Gruszki przykryj schłodzonym płatem ciasta kruchego (alternatywnie możemy je zetrzeć na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na gruszki. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok 20 min w temp. 190*C.

podziel się: