Tajskie kotleciki rybne z sosem sweet chili
Składniki:
Filet z białej zwartej ryby 600g np. sandacz
Imbir świeży 4 cm
Sos rybny 1 łyżka
Świeża kolendra garść
Szalotka 1 szt.
Skórka i sok z limonki
Chilli 1 szt.
Mrożone liście limonki „kaffir” albo namoczone suszone 2-3 szt. ZAMIENNIE 3 listki geranium
Trawa cytrynowa 1 łodyga
Cukier do smaku
Sól i pieprz do smaku
Mąką kukurydziana do panierowania
Olej do smażenia
Sos sweet chilli:
Cukier/miód ½ szkl.
Ocet ryżowy ½ szkl.
Ząbki czosnku 4 szt.
Papryczka chili 1-2 szt. lub pasta sambal
Woda 100 ml
Imbir świeży 2-3 cm
Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana 1 łyżeczka
Ew. sos rybny 1-2 łyżki
Ew. sos sojowy 1 łyżka
Makaron sojowy/ryżowy smażony na głębokim tłuszczu
Przygotowanie:
Rybę umyj i osusz, pokrój w duże kawałki. Rybę umieść w misce. Trawę cytrynową, chili i liście kaffiru posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj posiekany czosnek, kolendrę, skórkę i łyżkę soku z limonki, posiekaną szalotkę oraz cukier lub miód. Dokładnie wymieszaj a następnie zmiel w maszynce do mielenia (2-3 krotnie, aby rozdrobnić ości) mięsa lub w malakserze (w przypadku malaksera możemy wrzucić wszystko na raz i zmielić bez wcześniejszego siekania dodatków). Zmieloną masę dopraw solą, pieprzem oraz sosem sojowym oraz rybnym i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj małe pulpeciki, a następnie obtocz je w mące kukurydzianej. Smaż je na rozgrzanej patelni tak aby z każdej strony były zarumienione. Możesz również upiec pulpeciki w piekarniku.
Aby przygotować sos, posiekaj bardzo drobno świeżą papryczkę chilli. Imbir oraz czosnek zetrzyj na tarce. Do rondelka wlej wodę, ocet oraz wsyp cukier/miód. Całość zagotuj. Dodaj chili, czosnek, imbir oraz ew. Dodatkowe sosy. Zagotuj raz jeszcze. Skrobię rozprowadź w niewielkiej ilości wody i ciągle mieszając wlej ją do pozostałych składników. Kiedy sos zgęstnieje, odstaw do wystudzenia.