szybkie czekoladowe ciasto
200 g masła
3 tabliczki gorzkiej czekolady
3 jajka
250 g drobnego cukru
135 g mąki
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego
2 tabliczki białej czekolady
100ml śmietanki 30%
50ml syropu malinowego dobrej jakości
100g malin
Przygotowanie
Masło roztopić. Do płynnego dodać 2 tabliczki gorzkiej czekolady połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, kiedy będzie niemal płynne zestawić z ognia żeby czekolada się nie przypaliła.
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować . Dodać przesianą mąkę, sól oraz wanilię, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do formy , wyrównać powierzchnię.
Resztę czekolady zetrzeć na tarce lub posiekać w kosteczkę i posypać po wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć ze śmietanką i wylać na wystudzone brownie. Za pomocą strzykawki po całym okręgu ciasta wycisnąć kropki, które rozciągnąć przy pomocy patyczka do szaszłyka w kształt serca.
Po środku ułożyć maliny