sznycelki z szałwią
1 pierś z kurczaka
masło klarowane do smażenia
kilkanaście listków świeżej szałwii
80 g szynki dojrzewającej (np polskiego kumpiaka)
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
garść pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
Kurczaka przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety rozbić tłuczkiem (pod folią) by uzyskać tę samą grubość. Doprawić solą i pieprzem,
Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułożyć listki szałwii. Przekroić plasterki szynki wzdłuż na pół i paskami owinąć filety.
Na patelni rozgrzać masło klarowane położyć kurczaka (szałwią do dołu) i smażyć przez 4 minuty z jednej strony. Przewrócić i smażyć kolejne 4 minuty. Mięso odłożyć na talerz, na patelnię ze smakiem po kurczaku wlać wino, dodać czosnek i zredukować o połowę. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i podsmażyć 2 - 3 minuty. Dodać łyżkę masła i podgrzać w sosie kurczaka.