Składniki:
Seler – 2 szt
Duża dymka paluch
Pieczarki 200 g
Wędzone śliwki 100 g
Przetarte pomidory 300 ml
Syrop z daktyli 100 ml
Woda 300 ml
Kawa ½ espresso lub 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Cynamon szczypta
Kozieradka szczypta
Ziele angielskie 10 ziaren
Świeży imbir 5 cm
Czosnek 4 ząbki
Cebula suszona 1 łyżka
Rzodkiewki
Musztarda
olej rzepakowy
ocet winny
Przygotowanie:
Selera obrać i pokroić w dużą kostkę nadającą się na szaszłyki. Dymkę pokroić na paski długości 3 cm, od pieczarek oderwać nóżki. Na szpady wykałaczki nadziewać seler, dymkę i główki pieczarek. Tak przygotowane szaszłyki spryskać olejem rzepakowym, wstawić do pieca rozgrzanego do 150 stopni i piec 20 min.
W tym czasie przygotować sos śliwkowy.
Na patelni usmażyć cebulę, dodać pokrojone śliwki 100 g, Dodać wodę i dusić 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki oraz ogonki z pieczarek i parę i dusić aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstego sosu. Zblendować . W połowie pieczenia szaszłyków posmarować je sosem, powtórzyć zabieg dwa razy do końca pieczenia.
Szaszłyki powinny wyjść pokryte warstwą przypieczonego sosu.
Najlepiej podawać szaszłyki z opiekanymi ziemniakami.
Sałatka: posiekać nać selera, selera i rzodkiewki na tarce mandolina, dodać łyżeczkę musztardy, olej rzepakowy, ocet winny, doprawić solą i pieprzem.
Potrzebne przyrządy:
pałeczki do sushi
atomizer do oleju
tarka biała mandolina