Szarpana wieprzowina w maślanej bułce chrzanem i ogórkiem kiszonym
1kg łopatki wieprzowej
Marynata :
- 20 gramów suszonej papryki słodkiej
- Sól / pieprz
- 2 łyżki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 cebule
- Seler średniej wielkości
- Pietruszka
- Por biała część
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 3 szklanki bulionu wieprzowego, drobiowego, ostatecznie wody
- kilka liści laurowych
- Ziele angielskie
Sos:
- 3 ogórki konserwowe
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- Jedna mała cebula
- 4 łyżki pikantnej musztardy
- Łyżka natki pietruszki
- Łyżka oleju rzepakowego
- Pół szklanki chrzanu
- Szklanka słodkiej śmietany
- 2 łyżki masła do podsmażenia bułek
- 2 bułki
- 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
- 2 ogórki kiszone
- Roszponka do położenia na kanapce
Mięso natrzyj przyprawami i obsmaż w rondlu. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i również obsmaż i wymieszaj z mięsem. Dodaj bulion, ziele, liść i duś na małym ogniu aż mięso się rozpadnie pod naciskiem widelca. Wyjmij liść a mięso poszarp i dodaj śmietanę oraz chrzan. Chwilę duś aż powstanie gęsty sos.
Składniki sosu umieść w mikserze i zmiksuj na jednolitą masę.
Bułkę obsmaż na maśle i kolejno na niej układaj mięso, pokrojonego kiszonego, cebulę sos i górną bułkę.
podziel się: