Stir Fry z rzodkiewek i botwiny z miksem polskich kasz i ciastkiem z fasoli
- Fasola
- Algi nori
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Czosnek
- Sól
- Kolendra
- Chilli
- Szalotka
- Imbir
- Lubczyk
- Sok z cytryny
- Sos sojowy
- Mąka z migdałów
- Mielone goździki
- Syrop z agawy
- Kolendra
- Chilli
SOS ŚLIWKOWY:
- Śliwki
- Czosnek
- Papryka wędzona
- Namoczone orzechy ziemne
- Sok z 1 cytryny
- Sól
- Liście botwiny
- Cebula cukrowa
Namoczyć fasolę po czym ugotować z dodatkiem alg nori, zielem, liściem, czosnkiem, solą przykrytą wodą na 7 cm pod przykryciem. Po ugotowaniu fasola powinna byc zakryta wodą. Do mekalsera przełożyć nać kolendry, chilli, szalotkę, imbir oraz lubczyk po czym rozdrobnić. Fasolę odsączyć i przełożyc do melaksera, dodać sok z cytryny, sos sojowy, makę z migdałów, mielone goździki i syrop z agawy. Zmiksowac do uzyskania jednolitej masy. Dłonie natłuścić olejem i formować płaskie ciastka po czym ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Piec 25 min w 180 stopniach. Przygotowac sos śliwkowy. W rondlu udusić śliwki z dodatkiem czosku, papryki wędzonej. W blenderze kielichowym zmiksować namoczone orzechy ziemne z wodą, dodać sok z 1 cytryny, zawartość rondla, sól i zmiksować.
Kaszę ugotować po kolei i odstawić. Warzywa pokroić na ćwiartki, liście botwiny pokroić na szerokie pasy. Cebulę cukrową pokroić na malutkie ćwiartki. Usmażyć wszystkie warzywa z kawałkami ciastka fasolowego dodając połowę zmiksowanej kolendry z chilli. Przełożyć na talerz i polać sosem śliwkowym, udekorować kolendrą.