spring rolls

spring rolls
spring rolls
spring rollsy

8 arkuszy papieru ryżowego, 75g pokrojonych w plastry rzodkiewek,

garść liści kolendry i mięty,

2 średnie marchewki,

1⁄2 świeżego ogórka,

100 g czerwonej kapusty,

1 spora kalarepa,

makaron vermicelli namoczony w ciepłej wodzie.

kwiaty jadalne

Na sos: 60 g masła orzechowego,

1⁄2 łyżeczki świeżo mielonego imbiru,

0,5 łyżki oleju sezamowego,

2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka sosu sojowego,

2 łyżeczki miodu, 1 szczypta płatków czerwonej papryki

Marchew, ogórka, czerwoną kapustę i kalarepkę należy obrać, a następnie przy pomocy bardzo ostrego noża pokroić w cienkie paseczki. Rzodkiewki pokroić w cieniutkie plasterki. Makaron ryżowy należy przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Do miski wlać letnią wodę. Każdy płat papieru ryżowego delikatnie zamoczyć w wodzie, przenieść na na deskę. W górnej części arkusza ułożyć kilka warzyw, następnie zawinąć boki oraz wykonać jeden skręt rolki. Dołożyć więcej warzyw oraz dodatków jak kwiaty i wykonać kolejny skręt. Dołożyć kolejne warzywa oraz zioła i skleić rolkę.

Sos:

Masło orzechowe, imbir, olej sezamowy, ocet winny, sos sojowy i miód wlać do miski i dokładnie wymieszać. Posypać płatkami chilli.

podziel się: