Składniki:
Makaron spaghetti 100 g
Pomidorki koktajlowe 100 g
Cebulka pokrojona w kostkę
Ząbek czosnku 2 szt.
Oregano suszone 1 łyżeczka
Świeża bazylia garść
Szpinak świeży garść
Bulion/woda 350 ml
Pomidory krojone 1 puszka
Sól i pieprz do smaku
Cukier 1/3 łyżeczki
Oliwa do smażenia
Ser parmezan do posypania
Ew. Mrożone kostki bulionu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulkę i smaż aż zrobi się miękka. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Pomidorki koktajlowe pokrój na pół i dodaj do reszty. Smaż ok. 1 min. Dodaj szpinak oraz pomidory z puszki. Dopraw oregano i świeżą bazylią. Dokładnie wymieszaj. Całość zalej bulionem i dodaj makaron przełamany na pół. Całość wymieszaj i przykryj pokrywką. Danie duś ok. 10 minut na małej mocy. Po tym czasie odkryj pokrywkę i duś kolejne 10 min. Pod koniec dopraw solą i pieprzem, możesz również dodać mrożoną kostkę oliwy smakowej. Podawaj ze świeżą bazylią i tartym parmezanem.
Oliwa z ziołami w kostkach:
Do pudełka na kostki lodu włóż ulubione zioła. Całość zalej oliwą i zamroź. Używaj wg. potrzeby do sosów, zup i smażenia.