składniki:
• Por 2 szt
• Ser Bieluch / Creme fraiche 100g
• Ser Gorgonzola 100g
• Pieprz
• Sól
• Jajka 2 szt
- Orzechy włoskie
- Olej rzepakowy
- Gałka muszkatołowa
Sałatka:
- Marchew 2 szt
- Por zielone części
- Gruszka konferencja 1 szt
- Mięta 2 gałązki
- Imbir 2 cm
- Woda 1 łyżka
- Ocet jabłkowy 1 łyżka
- Miód 0,5 łyżeczki
- Sól szczypta
- Oliwa 1 kropla
przygotowanie:
Pora oczyścić pokroić na kawałki 15 cm. Patelnie rozgrzać na średnim ogniu, na oleju smażyć pory ze wszystkich stron, przykryć pokrywką i zostawić na 5 min. W tym czasie wymieszać sery, doprawić pieprzem. Pokroić orzechy włoskie i dodać do serowego nadzienia, doprawić gałką muszkatołową. Podsmażone pory na patelni podlać wodą, przykryć i dusić 15min. Następnie odkryć pory, posolić, zrobić nacięcie wzdłuż pora nie docinając do końców i nie przecinając na wylot. Wyjąć środek pora. Powstanie kieszeń do, której trzeba przełożyć wymieszane sery. Na nie wbić jajko. Przykryć patelnie i dusić aż jajko się zetnie, ok 3min.
Podawać z sałatką z posiekanej zielonej części pora, pozostałego środka pora i gruszkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać sos z wody, imbiru, miodu, octu, oleju i mięty.