• Wołowina najlepiej kawałek z lekkim przerostem tłuszczu, np. karkówka
• Suszony lubczyk
• Sól, pieprz
Smażone ziemniaki z maślanką
Cebula
Suszony majeranek
Ocet winny
Ziemniaki ugotowane
Papryka słodka
Smalec, najlepiej wołowy
Chrzan z mirabelką
Konfitura lub dżem mirabelkowy
Korzeń świeżego chrzanu
Ocet winny
Sól /pieprz
Wrzątek
Może miód
Karkówkę kroję i rozbijam tłuczkiem przez folię aluminiową. Rozbite mięso doprawiam lubczykiem i solę. Mięso zawijam, formułuję kotleta i delikatnie nacinam go ostrzem noża w kilku miejscach. Bryzole są gotowe do smażenia, więc zabieram się za dodatki - ziemniaki z maślanką i chrzan z dodatkiem mirabelki.
Ziemniaki gotuję i kroję w drobną kostkę. Cebulę siekam i smażę razem z ziemniakami na smalcu wołowym. Dodaję sporo świeżego majeranku, odrobinę słodkiej papryki i trochę octu winnego. Całość mieszam na patelni i zalewam maślanką.
Cebulę przesmażam na smalcu i dodaję ziemniaki pokrojone w talarki. Na końcu dorzucam majeranek, ocet i paprykę. Korzeń świeżego chrzanu kroję i wrzucam do blendera. Dolewam odrobinę octu winnego i łyżkę wazową wrzątku. Na koniec dodaję odrobinę dżemu mirabelkowego i łyżkę miodu. Całość miksuję.
Wracam do kotletów. Na patelni rozpuszczam odrobinę smalcu wieprzowego i smażę na nim kotlety, ok. 2-3 minut z każdej strony. W międzyczasie siekam cebulę, dorzucam do bryzoli i smażę razem z kotletami.
Na talerz wykładam ziemniaki i wykładam na nie bryzole. Cebulę doprawiam solą, pieprzem i duszę jeszcze przez chwilę na patelni, po czym wykładam ją na mięso. Danie przyozdabiam świeżym majerankiem