• Wołowina najlepiej kawałek z lekkim przerostem tłuszczu, np. karkówka • Suszony lubczyk • Sól, pieprz Smażone ziemniaki z maślanką Cebula Suszony majeranek Ocet winny Ziemniaki ugotowane Papryka słodka Smalec, najlepiej wołowy Chrzan z mirabelką Konfitura lub dżem mirabelkowy Korzeń świeżego chrzanu Ocet winny Sól /pieprz Wrzątek Może miód Karkówkę kroję i rozbijam tłuczkiem przez folię aluminiową. Rozbite mięso doprawiam lubczykiem i solę. Mięso zawijam, formułuję kotleta i delikatnie nacinam go ostrzem noża w kilku miejscach. Bryzole są gotowe do smażenia, więc zabieram się za dodatki - ziemniaki z maślanką i chrzan z dodatkiem mirabelki. Ziemniaki gotuję i kroję w drobną kostkę. Cebulę siekam i smażę razem z ziemniakami na smalcu wołowym. Dodaję sporo świeżego majeranku, odrobinę słodkiej papryki i trochę octu winnego. Całość mieszam na patelni i zalewam maślanką. Cebulę przesmażam na smalcu i dodaję ziemniaki pokrojone w talarki. Na końcu dorzucam majeranek, ocet i paprykę. Korzeń świeżego chrzanu kroję i wrzucam do blendera. Dolewam odrobinę octu winnego i łyżkę wazową wrzątku. Na koniec dodaję odrobinę dżemu mirabelkowego i łyżkę miodu. Całość miksuję. Wracam do kotletów. Na patelni rozpuszczam odrobinę smalcu wieprzowego i smażę na nim kotlety, ok. 2-3 minut z każdej strony. W międzyczasie siekam cebulę, dorzucam do bryzoli i smażę razem z kotletami. Na talerz wykładam ziemniaki i wykładam na nie bryzole. Cebulę doprawiam solą, pieprzem i duszę jeszcze przez chwilę na patelni, po czym wykładam ją na mięso. Danie przyozdabiam świeżym majerankiem