Składniki:
• Schab środkowy z dobrej świni
• Papier do pieczenia saga
• Cukier wanilinowy + laska wanilii + miód
• Sól
• Papryka słodka
• Kmin rzymski
• Sok z cytryny
• Oliwa
Sos składniki:
• Sok jabłkowy, tłoczony – ok. 500 ml
• Jabłko kwaśne pokrojone w kostkę, np. szara reneta – 2 sztuki
• Chili w płatkach
• Sok z cytryny
• Odrobina octu winnego
• Musztarda francuska
• Fasolka szparagowa
• Masło
• Cytryna i skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Schab kroję na cienkie plasterki. Każdy z plastrów rozbijam tłuczkiem, a następnie nacieram solą. W misce mieszam kmin rzymski, paprykę wędzoną, cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny. Schab skrapiam olejem, a następnie nacieram mieszanką przypraw. Mięso smażę na papierze do pieczenia. Kiedy będzie gotowy przekładam go na talerz i przykrywam formą, żeby nie wystygł.
Dodatkiem do mięsa będzie sos jabłkowo-musztardowy.
Jabłka kroję w kostkę, a następnie smażę na suchej patelni. Dodaję odrobinę masła, sok jabłkowy tłoczony i sok z połowy cytryny, łyżkę płatków chilli oraz łyżkę musztardy francuskiej. Sos zostawiam na ogniu do czasu, jak się zredukuje.
Podczas gdy sos się redukuje, zrobię cytrynową fasolkę szparagową.
Fasolę ugotuj, spróbuj z cukrem, dzięki czemu zachowa swój zielony kolor. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim fasolę. Następnie zalej ją sokiem z cytryny, posól i danie gotowe.
Cytrynową fasolę wyłóż na talerz, połóż na niej mięso i sos jabłkowy.