Smażony beztłuszczowo schab z sosem z jabłek i francuskiej musztardy, podawany z cytrynową fasolką szparagową

Schab smażony
Schab smażony
Smażony beztłuszczowo schab z sosem z jabłek i francuskiej musztardy, podawany z cytrynową fasolką szparagową

Składniki:

• Schab środkowy z dobrej świni

• Papier do pieczenia saga

• Cukier wanilinowy + laska wanilii + miód

• Sól

• Papryka słodka

• Kmin rzymski

• Sok z cytryny

• Oliwa

Sos składniki:

• Sok jabłkowy, tłoczony – ok. 500 ml

• Jabłko kwaśne pokrojone w kostkę, np. szara reneta – 2 sztuki

• Chili w płatkach

• Sok z cytryny

• Odrobina octu winnego

• Musztarda francuska

• Fasolka szparagowa

• Masło

• Cytryna i skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Schab kroję na cienkie plasterki. Każdy z plastrów rozbijam tłuczkiem, a następnie nacieram solą. W misce mieszam kmin rzymski, paprykę wędzoną, cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny. Schab skrapiam olejem, a następnie nacieram mieszanką przypraw. Mięso smażę na papierze do pieczenia. Kiedy będzie gotowy przekładam go na talerz i przykrywam formą, żeby nie wystygł.

Dodatkiem do mięsa będzie sos jabłkowo-musztardowy.

Jabłka kroję w kostkę, a następnie smażę na suchej patelni. Dodaję odrobinę masła, sok jabłkowy tłoczony i sok z połowy cytryny, łyżkę płatków chilli oraz łyżkę musztardy francuskiej. Sos zostawiam na ogniu do czasu, jak się zredukuje.

Podczas gdy sos się redukuje, zrobię cytrynową fasolkę szparagową.

Fasolę ugotuj, spróbuj z cukrem, dzięki czemu zachowa swój zielony kolor. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim fasolę. Następnie zalej ją sokiem z cytryny, posól i danie gotowe.

Cytrynową fasolę wyłóż na talerz, połóż na niej mięso i sos jabłkowy.

podziel się: