Składniki:
Bulion 1litr
Ser parmezan 100g
Ser cheddar 200g
Serek topiony naturalny 1szt???
Kolorowe pomidorki koktajlowe garść
Ciecierzyca w puszce 1szt
Suszone pomidory
Czosnek 2-3 ząbki
Oregano suszone 1 łyżeczka
Szczypior do dekoracji
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz od smaku
Przygotowanie:
Ser zetrzyj na drobnych oczkach. Bulion zagotuj i dodaj do niego serek topiony dobrze mieszając. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż na blaszce. Skrop oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C lub pod grill na 3-5min. Suszone pomidory kroimy w paski a szczypior grubo siekamy. Czosnek ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Ciecierzyce odcedzamy i dodajemy do płynu. Po tym czasie wsypujemy ser cały czas mieszając aby dobrze się rozpuścił – płyn nie może się gotować. Kiedy ser się rozpuści dodajemy suszone pomidory oraz całość doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Podgrzewamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy upieczone pomidorki koktajlowe oraz szczypior i serwujemy.