Sernik marchewkowy wytrawny z fetą, tymiankiem na ciastkach owsianych
składniki:
- Masa
- Twaróg pełnotłusty 400 g
- Feta 300g
- Marchewki 350 g
- Cebula 100 g
- Jajka 3 szt
- Mąka ziemniaczana 20 g
- Masło 50 g
- Miód 2 łyżki
- Gałka muszkatołowa 1g
- Skórka pomarańczowa starta 20 g
- Tymianek świeży 6 gałązek
- Sól 5 g
Spód
- Ciastka owsiane 200 g
- Chleb razowy czerstwy 200 g
- Masło 70 g
- Sól 2 g
- Tymianek
przygotowania:
Do melaksera wrzucić ciastka owsiane, chleb, orzechy i zmiksować pod koniec dodać sól i masło i lekko zmiksować. Ciasto ułożyć na spodzie wysmarowanej blachy.
Marchewki ugotować na parze. W między czasie usmażyć cebulę po 5 min dolać wodę i dusić aż zmięknie. 2 marchewki pokroić w talarki. Ułożyć na spodzie.
Twaróg zmielić w maszynce razem z fetą, cebulą, reszta marchewek, dodać pozostałe składniki razem z jajkami. Wszystko zmielić.
Przelać na blachę, udekorować talarkami marchewek i piec 60 min w 150 stopniach.
podziel się: