Sernik marchewkowy wytrawny z fetą, tymiankiem na ciastkach owsianych

Sernik marchewkowy wytrawny z fetą, tymiankiem na ciastkach owsianych

składniki:
  • Masa
  • Twaróg pełnotłusty 400 g
  • Feta 300g
  • Marchewki 350 g
  • Cebula 100 g
  • Jajka 3 szt
  • Mąka ziemniaczana 20 g
  • Masło 50 g
  • Miód 2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa 1g
  • Skórka pomarańczowa starta 20 g
  • Tymianek świeży 6 gałązek
  • Sól 5 g
Spód
  • Ciastka owsiane 200 g
  • Chleb razowy czerstwy 200 g
  • Masło 70 g
  • Sól 2 g
  • Tymianek
przygotowania:
Do melaksera wrzucić ciastka owsiane, chleb, orzechy i zmiksować pod koniec dodać sól i masło i lekko zmiksować. Ciasto ułożyć na spodzie wysmarowanej blachy.
Marchewki ugotować na parze. W między czasie usmażyć cebulę po 5 min dolać wodę i dusić aż zmięknie. 2 marchewki pokroić w talarki. Ułożyć na spodzie.
Twaróg zmielić w maszynce razem z fetą, cebulą, reszta marchewek, dodać pozostałe składniki razem z jajkami. Wszystko zmielić.
Przelać na blachę, udekorować talarkami marchewek i piec 60 min w 150 stopniach.