schab po lubelsku z pieczonymi ziemniakami

schab po lubelsku z pieczonymi ziemniakami
schab po lubelsku z pieczonymi ziemniakami
Źródło:
schab po lubelsku z pieczonymi ziemniakami

Składniki na schab:

1,5 kg schabu bez kości

mąka do obtoczenia

3 jaja

olej do smażenia

1 kg pieczarek

5 średnich cebul

500 ml bulionu

masło do podsmażenia

sól

pieprz

Składniki na zapiekane ziemniaki:

3 kg ziemniaków

2 kulki mozzarelli

1 masło

1 główka czosnku

Świeże zioła – tymianek, rozmaryn , oregano

Przygotowanie:

Schab kroimy na 2 centymetrowe plastry. Jajka ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180’C. Pieczarki i cebulę kroimy w półplastry. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Po chwili dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Schab obtaczamy w jajku i w mące. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kotlety z obu stron aż będą rumiane. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo schab i cebulę z pieczarkami. Całość zalewamy bulionem i wstawiamy na 40 minut do piekarnika.

Przygotowanie ziemniaków:

Czosnek obieramy i kroimy w większą kostkę. Mozzarellę kroimy w plastry, a zioła siekamy. Ziemniaki kroimy na połówki i wycinamy w nich małe ząbki, w które włożymy mozzarellę i czosnek. Tackę do grillowania wykładamy folią aluminiową. Na wierzchu układamy ziemniaki, a w otwory wkładamy mozzarellę i czosnek. Na każdym ziemniaku układamy cienki plasterek masła. Całość posypujemy ziołami, doprawiamy solą i przykrywamy folią od góry

podziel się: