schab po lubelsku z pieczonymi ziemniakami
Składniki na schab:
1,5 kg schabu bez kości
mąka do obtoczenia
3 jaja
olej do smażenia
1 kg pieczarek
5 średnich cebul
500 ml bulionu
masło do podsmażenia
sól
pieprz
Składniki na zapiekane ziemniaki:
3 kg ziemniaków
2 kulki mozzarelli
1 masło
1 główka czosnku
Świeże zioła – tymianek, rozmaryn , oregano
Przygotowanie:
Schab kroimy na 2 centymetrowe plastry. Jajka ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180’C. Pieczarki i cebulę kroimy w półplastry. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Po chwili dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Schab obtaczamy w jajku i w mące. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kotlety z obu stron aż będą rumiane. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo schab i cebulę z pieczarkami. Całość zalewamy bulionem i wstawiamy na 40 minut do piekarnika.
Przygotowanie ziemniaków:
Czosnek obieramy i kroimy w większą kostkę. Mozzarellę kroimy w plastry, a zioła siekamy. Ziemniaki kroimy na połówki i wycinamy w nich małe ząbki, w które włożymy mozzarellę i czosnek. Tackę do grillowania wykładamy folią aluminiową. Na wierzchu układamy ziemniaki, a w otwory wkładamy mozzarellę i czosnek. Na każdym ziemniaku układamy cienki plasterek masła. Całość posypujemy ziołami, doprawiamy solą i przykrywamy folią od góry