Ryba (dorada) gotowana w sosie sojowym z dodatkiem zielonej dymki i chilli/ sałata lodowa z czosnkiem i cytryną

Dorada gotowana
Dorada gotowana
Ryba (dorada) gotowana w sosie sojowym z dodatkiem zielonej dymki i chilli/ sałata lodowa z czosnkiem i cytryną

Składniki:

• Dorada

• 4 ząbki czosnku

• Sos sojowy jasny

• Papryczka chili

• Kolendra swieża

• Cytryna

• Imbir

• Szczypior z dymki

Dodatek:

• Sałata lodowa

• Cytryna

• Czosnek – 2 ząbki

Przygotowanie:

Do woka lub garnka dodaję szklankę wody. Imbir siekam – dodaję ok. połowy średniej wielkości korzenia. Papryczkę chilli kroję na drobne kawałki, czosnek w łupinie zgniatam nożem i dorzucam do imbiru. Dodaję posiekany szczypior i skrapiam sokiem z jednej cytryny. Dolewam ok. 300 ml sosu sojowego.

Wypatroszoną dorade nacinam po bokach co 2cm i wkładam do sosu. Gotuję około 15min (ok. 7-8 minut z każdej strony). Rybę wykładam na talerz i zalewam sosem. Do ryby przygotowuję dodatek, czyli grillowaną sałatę lodową.

Przygotowanie:

Sałatę pokrój jak tort i przesmaż na suchej patelni. Czosnek ucieram w moździerzu z sokiem z połowy cytryny. Dolewam łyżkę oliwy i mieszam. Zalewam sosem grillującą się sałatę. Chwilę podsmażam i podaję obok ryby. Całość posypuję szczypiorkiem.

podziel się: