Składniki:
• Dorada
• 4 ząbki czosnku
• Sos sojowy jasny
• Papryczka chili
• Kolendra swieża
• Cytryna
• Imbir
• Szczypior z dymki
Dodatek:
• Sałata lodowa
• Cytryna
• Czosnek – 2 ząbki
Przygotowanie:
Do woka lub garnka dodaję szklankę wody. Imbir siekam – dodaję ok. połowy średniej wielkości korzenia. Papryczkę chilli kroję na drobne kawałki, czosnek w łupinie zgniatam nożem i dorzucam do imbiru. Dodaję posiekany szczypior i skrapiam sokiem z jednej cytryny. Dolewam ok. 300 ml sosu sojowego.
Wypatroszoną dorade nacinam po bokach co 2cm i wkładam do sosu. Gotuję około 15min (ok. 7-8 minut z każdej strony). Rybę wykładam na talerz i zalewam sosem. Do ryby przygotowuję dodatek, czyli grillowaną sałatę lodową.
Przygotowanie:
Sałatę pokrój jak tort i przesmaż na suchej patelni. Czosnek ucieram w moździerzu z sokiem z połowy cytryny. Dolewam łyżkę oliwy i mieszam. Zalewam sosem grillującą się sałatę. Chwilę podsmażam i podaję obok ryby. Całość posypuję szczypiorkiem.