Ragout z gęsi i grzybów zapiekane pod ciastem francuskim
1 pierś z gęsi
starta skórka oraz sok z 1 pomarańczy
Łyżeczka cynamonu
Sól, pieprz
1 cukinia
Pół bakłażana
2 czerwone cebule
Marchewka
Papryka czerwona
Kapelusze świeżych lub mrożonych grzybów - najlepiej prawdziwków, ale mogą być podgrzybki
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Smalec gęsi
4 goździki
3 gwiazdki anyżu
Ciasto francuskie
Okrągłe naczynia do zapiekania
Roztrzepane zółtko
Pierś pokrój w grubą kostkę 3x3cm, zamarynuj w soku i skórce z pomarańczy wymieszanych z cynamonem. Dopraw solą i pieprzem, obsmaż krótko na patelni na odrobinie smalcu.
Warzywa pokrój w kostkę podobnej wielkości i przesmaż na gęsim smalcu. Dodaj kawałki gęsi. Wszystko zalej winem i bulionem, dodaj goździki, anyż i grzyby. Całość gotuj do miękkości mięśnia. Gotowe ragout z gęsi przełóż do naczyń do zapiekania. Ciasto francuskie rozwałkuj na cienki placek i przykryj nim dokładnie naczynia, w którym będziesz piekł całość w piekarniku. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i piecz w 220ºC, aż się przyrumieni, ok. 10 min.
Autor: Tomek Jakubiak / Źródło: Sztuka mięsa