Ragout z gęsi i grzybów zapiekane pod ciastem francuskim

ragout z gęsi i grzybów
ragout z gęsi i grzybów

Ragout z gęsi i grzybów zapiekane pod ciastem francuskim

1 pierś z gęsi

starta skórka oraz sok z 1 pomarańczy

Łyżeczka cynamonu

Sól, pieprz

1 cukinia

Pół bakłażana

2 czerwone cebule

Marchewka

Papryka czerwona

Kapelusze świeżych lub mrożonych grzybów - najlepiej prawdziwków, ale mogą być podgrzybki

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

Smalec gęsi

4 goździki

3 gwiazdki anyżu

Ciasto francuskie

Okrągłe naczynia do zapiekania

Roztrzepane zółtko

Pierś pokrój w grubą kostkę 3x3cm, zamarynuj w soku i skórce z pomarańczy wymieszanych z cynamonem. Dopraw solą i pieprzem, obsmaż krótko na patelni na odrobinie smalcu.

Warzywa pokrój w kostkę podobnej wielkości i przesmaż na gęsim smalcu. Dodaj kawałki gęsi. Wszystko zalej winem i bulionem, dodaj goździki, anyż i grzyby. Całość gotuj do miękkości mięśnia. Gotowe ragout z gęsi przełóż do naczyń do zapiekania. Ciasto francuskie rozwałkuj na cienki placek i przykryj nim dokładnie naczynia, w którym będziesz piekł całość w piekarniku. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i piecz w 220ºC, aż się przyrumieni, ok. 10 min.

Autor: Tomek Jakubiak / Źródło: Sztuka mięsa

podziel się: