składniki:
- Por 1 szt
- Winogrona 1 kiść 300 g
- Musztarda sarepska 60 ml
- Musztarda francuska ziarna 40 ml
- Gorczyca czarna / biała 2 łyżeczki
- Śmietana kwaśna 200 ml
- Śmietana 10% Piątnica BIO
- Jajka 4 szt
- Ser Rubin 50 g / długodojrzewający
- Gałka muszkatołowa 0,1 g
Spód
- Ziemniaki 1 kg klasa b
- Jajko 1 szt
- Skrobia ziemniaczana 1,5 łyżki
- Rozmaryn
przygotowanie:
Do tartych ziemniaków dodać jajko, skrobię, rozmaryn i sól, wyrabiać parę minut. Formę do ciasta nasmarować olejem, wyłożyć ziemniaki, rozłożyć i ugniatać je równomiernie pokrywając całą formę do ciasta.
Aby ranty ciasta się nie spaliły wyłożyć je paskiem foli aluminiowej. Wstawić do pieczenia do pieca rozgrzanego do 160 stopni na 40min.
W czasie pieczenia przygotować masę. Do miski przełożyć śmietanę, jajka, musztardy, sól, pieprz, gałkę i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać ser i część pokrojonego drobno pora.
Pozostałą część pora pokroić na paski długości połowy formy do ciasta taka by móc ułożyć okrąg.
Wyjąć spód ziemniaczany i przelać do niego masę. Na wierzchu ułożyć paski pora i winogrona. Posmarować oliwą pora. Wstawić do pieca rozgrzanego do 150 stopni na 35 min.