składniki:
• łopatka wieprzowa
• plastry boczku wędzone
• tymianek
• sól,
• pieprz
• czosnek
• 2 jajka
• koper włoski mielony
• bulion warzywny, w którym będziemy gotować pulpeciki
• bułka tarta
Sos musztardowy:
• śmietanka 30% słodka
• musztarda dijon lub domowa
• świeży koperek
• pieprz
• sól
Makaron kolanka:
• makaron kolanka
• ser żółty
• świeży tymianek
Wędzony boczek kroję w kostkę i wytapiam na patelni na skwarki. Do skwarków dodaję pokrojonego w kostkę pora, a do mięsa mielonego ścieram kilka ząbków czosnku oraz dodaję koper włoski. Solę, pieprzę i dodaję świeży tymianek. Kiedy boczek z porem się przesmażą i zarumienią, dodaję je do mięsa mielonego. Wbijam jajka, dodaję bułkę tartą i dokładnie wyrabiam mięso. Następnie formuje kotlety, obtaczam w mące i smażę na smalcu – najlepiej w garnku lub na głębokiej patelni. Pulpety obsmażam z każdej strony, zalewam je bulionem (szklanka) i przykrywam. Po chwili wyciągam pulpety a w garnku robię sos.
Wylewam resztę bulionu, dolewam do niego śmietankę i dodaję kilka żyłek musztardy. Dokładnie solę. Na koniec dodaję dużą ilość koperku. Do sosu wkładam pulpety i chwilę gotuję na wolnym ogniu.
Mięso podam ze smażonym makaronem.
Ugotowany makaron przesmażam. Ścieram na niego trochę żółtego sera i smażę aż się rozpuści i połączy z makaronem. Siekam drobno kilka gałązek świeżego tymianku i dodaję do makaronu.
Pulpety w sosie serwuję na makaronie.