Pulpety wieprzowe w sosie musztardą ze smażonym makaronem

Pulpety wieprzowe z makaronem
Pulpety wieprzowe z makaronem
Pulpety wieprzowe w sosie musztardą ze smażonym makaronem

składniki:

• łopatka wieprzowa

• plastry boczku wędzone

• tymianek

• sól,

• pieprz

• czosnek

• 2 jajka

• koper włoski mielony

• bulion warzywny, w którym będziemy gotować pulpeciki

• bułka tarta

Sos musztardowy:

• śmietanka 30% słodka

• musztarda dijon lub domowa

• świeży koperek

• pieprz

• sól

Makaron kolanka:

• makaron kolanka

• ser żółty

• świeży tymianek

Wędzony boczek kroję w kostkę i wytapiam na patelni na skwarki. Do skwarków dodaję pokrojonego w kostkę pora, a do mięsa mielonego ścieram kilka ząbków czosnku oraz dodaję koper włoski. Solę, pieprzę i dodaję świeży tymianek. Kiedy boczek z porem się przesmażą i zarumienią, dodaję je do mięsa mielonego. Wbijam jajka, dodaję bułkę tartą i dokładnie wyrabiam mięso. Następnie formuje kotlety, obtaczam w mące i smażę na smalcu – najlepiej w garnku lub na głębokiej patelni. Pulpety obsmażam z każdej strony, zalewam je bulionem (szklanka) i przykrywam. Po chwili wyciągam pulpety a w garnku robię sos.

Wylewam resztę bulionu, dolewam do niego śmietankę i dodaję kilka żyłek musztardy. Dokładnie solę. Na koniec dodaję dużą ilość koperku. Do sosu wkładam pulpety i chwilę gotuję na wolnym ogniu.

Mięso podam ze smażonym makaronem.

Ugotowany makaron przesmażam. Ścieram na niego trochę żółtego sera i smażę aż się rozpuści i połączy z makaronem. Siekam drobno kilka gałązek świeżego tymianku i dodaję do makaronu.

Pulpety w sosie serwuję na makaronie.

podziel się: