Przednie golonki wieprzowe gotowane w wodzie z chrzanem i włoszczyzną z dodatkiem smażonego chleba oraz sałatki z patisonów

Golonki wieprzowe
Golonki wieprzowe
Przednie golonki wieprzowe gotowane w wodzie z chrzanem i włoszczyzną z dodatkiem smażonego chleba oraz sałatki z patisonów

Składniki:

• Przednie golonki – 2 szt. (ok. 300 g/1)

• Solanka

• Korzeń chrzanu

• Włoszczyzna

• Smalec wieprzowy

• Liście laurowe – kilka listków

• Ziele angielskie – garść

• Piwo porter

Smażony chleb:

• Kilka kromek lekko czerstwego chleba

• Masło do smażenia

• Musztarda dijon

• Sok pomarańczowy, najlepiej świeżo wyciskany (300 – 400 ml)

• Gorczyca

• Jajko

• Liść laurowy

• Rozmaryn

• Miód płynny, najlepiej gryczany

• Kiszone ogórki - patisony

Sałatka z patisonów:

• 5-6 konserwowych patisonów

• Musztarda dijon

• Olej rydzowy

• Sok pomarańczowy

• Świeży koperek

Przygotowanie:

Golonki mocz w solance około 24h - chyba, że pochodzi od sprawdzonego rzeźnika, to wtedy można ją od razu gotować.

Korzeń chrzanu oraz włoszczyznę pokrój na małe kawałki, a następnie przesmaż je na smalcu wieprzowym i posól.

Natrzyj mięso pod skórą dużą ilością soli. Pod skórę włóż liście laurowe, a resztę wrzuć do warzyw. Następnie dołóż mięso do smażących się warzyw. Dorzuć do nich garść ziela angielskiego i zalej wodą tak, aby przykryć mięso. Golonki gotuj około 3h aż mięso będzie odchodzić od kości.

Gdy golonka się gotuje przygotuj dodatek – smażony chleb. Chleb pokrój w paski. W misce wymieszaj dwie łyżki musztardy dijon, sok z pomarańczy, dwie łyżki miodu, łyżkę ziaren gorczycy, oraz jajko. Natrzyj tym pokrojony chleb, odsącz i smaż na patelni aż pieczywo się przyrumieni.

Patisony pokrój na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj łyżkę musztardy dijon, łyżkę oleju rydzowego, szklankę soku pomarańczowego oraz świeży koperek. Do miski przerzuć patisony i wymieszaj je z sosem.

Gdy golonki będą gotowe, wyjmij je z granka i osusz. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na nim golonki. Kiedy golonki się zezłocą z obu stron zalej je ciemnym piwem. Przed podaniem najlepiej wyciągnąć z golonek kość. Podawaj je na usmażonym chlebie w towarzystwie sałatki z patisonów

podziel się: