Składniki:
• Przednie golonki – 2 szt. (ok. 300 g/1)
• Solanka
• Korzeń chrzanu
• Włoszczyzna
• Smalec wieprzowy
• Liście laurowe – kilka listków
• Ziele angielskie – garść
• Piwo porter
Smażony chleb:
• Kilka kromek lekko czerstwego chleba
• Masło do smażenia
• Musztarda dijon
• Sok pomarańczowy, najlepiej świeżo wyciskany (300 – 400 ml)
• Gorczyca
• Jajko
• Liść laurowy
• Rozmaryn
• Miód płynny, najlepiej gryczany
• Kiszone ogórki - patisony
Sałatka z patisonów:
• 5-6 konserwowych patisonów
• Musztarda dijon
• Olej rydzowy
• Sok pomarańczowy
• Świeży koperek
Przygotowanie:
Golonki mocz w solance około 24h - chyba, że pochodzi od sprawdzonego rzeźnika, to wtedy można ją od razu gotować.
Korzeń chrzanu oraz włoszczyznę pokrój na małe kawałki, a następnie przesmaż je na smalcu wieprzowym i posól.
Natrzyj mięso pod skórą dużą ilością soli. Pod skórę włóż liście laurowe, a resztę wrzuć do warzyw. Następnie dołóż mięso do smażących się warzyw. Dorzuć do nich garść ziela angielskiego i zalej wodą tak, aby przykryć mięso. Golonki gotuj około 3h aż mięso będzie odchodzić od kości.
Gdy golonka się gotuje przygotuj dodatek – smażony chleb. Chleb pokrój w paski. W misce wymieszaj dwie łyżki musztardy dijon, sok z pomarańczy, dwie łyżki miodu, łyżkę ziaren gorczycy, oraz jajko. Natrzyj tym pokrojony chleb, odsącz i smaż na patelni aż pieczywo się przyrumieni.
Patisony pokrój na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj łyżkę musztardy dijon, łyżkę oleju rydzowego, szklankę soku pomarańczowego oraz świeży koperek. Do miski przerzuć patisony i wymieszaj je z sosem.
Gdy golonki będą gotowe, wyjmij je z granka i osusz. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na nim golonki. Kiedy golonki się zezłocą z obu stron zalej je ciemnym piwem. Przed podaniem najlepiej wyciągnąć z golonek kość. Podawaj je na usmażonym chlebie w towarzystwie sałatki z patisonów