Porchetta - pieczona rolada z boczku z miętowym pesto i smażonymi ziemniakami z patelni
- Płat cienkiego boczku koniecznie ze skórą około 2kg
- Sól / pieprz
- Woda
Solanka:
- duży garnek wody
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- 1 jajko w skorupce
- Sól – w zależności od ilości wody, proporcje 7:3 wody do soli
Pesto miętowe:
- Pół szklanki orzechów laskowych
- 3 garści świeżej mięty
- Łyżka octu jabłkowego
- Pół szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- Sok z 1 cytryny
- 6 ząbków czosnku
- 2 pęczki natki pietruszki
- Szpagat do związania
- 10 małych ziemniaczków
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- Łyżeczka papryki wędzonej
- Garść kiszonej kapusty
- Pieprz
- Świeże oregano
W garnku zagotuj wodę z solą 1l wody na ćwierć szklanki soli. Do Solanki dodaj liść laurowy, ziele i wrzuć boczek. Odstaw na trzy dni.
Na suchej patelni praż orzech i daj im ostygnąć. Wrzuć do blendera z pozostałymi składnikami pesto i zmiksuj na masę z wyczuwalnymi kawałkami składników, nie na papkę. Boczek opłucz z Solanki i natrzyj od środka pesto. Zroluj. Zwiąż mocno sznurkiem i wstaw na noc do lodówki.
Gotową roladę obsmaż I wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piecz około 2-3h podlewając sokami które wyciekną z mięsa. Ziemniaki gotuj i przestudź. Na maśle przesmaż cebulę , czosnek i dodaj ziemniaki. Dopraw papryką I dorzuć kapustę. Na końcu dodaj świeże oregano .