Porchetta - pieczona rolada z boczku z miętowym pesto i smażonymi ziemniakami z patelni

porchetta rolada z boczku
porchetta rolada z boczku

Porchetta - pieczona rolada z boczku z miętowym pesto i smażonymi ziemniakami z patelni

  • Płat cienkiego boczku koniecznie ze skórą około 2kg
  • Sól / pieprz
  • Woda

Solanka:

  • duży garnek wody
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • 1 jajko w skorupce
  • Sól – w zależności od ilości wody, proporcje 7:3 wody do soli

Pesto miętowe:

  • Pół szklanki orzechów laskowych
  • 3 garści świeżej mięty
  • Łyżka octu jabłkowego
  • Pół szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • Sok z 1 cytryny
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • Szpagat do związania
  • 10 małych ziemniaczków
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • Łyżeczka papryki wędzonej
  • Garść kiszonej kapusty
  • Pieprz
  • Świeże oregano

W garnku zagotuj wodę z solą 1l wody na ćwierć szklanki soli. Do Solanki dodaj liść laurowy, ziele i wrzuć boczek. Odstaw na trzy dni.

Na suchej patelni praż orzech i daj im ostygnąć. Wrzuć do blendera z pozostałymi składnikami pesto i zmiksuj na masę z wyczuwalnymi kawałkami składników, nie na papkę. Boczek opłucz z Solanki i natrzyj od środka pesto. Zroluj. Zwiąż mocno sznurkiem i wstaw na noc do lodówki.

Gotową roladę obsmaż I wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piecz około 2-3h podlewając sokami które wyciekną z mięsa. Ziemniaki gotuj i przestudź. Na maśle przesmaż cebulę , czosnek i dodaj ziemniaki. Dopraw papryką I dorzuć kapustę. Na końcu dodaj świeże oregano .

podziel się: