Porchetta - pieczona rolada z boczku z miętowym pesto i smażonymi ziemniakami z patelni

porchetta rolada z boczku
porchetta rolada z boczku

Porchetta - pieczona rolada z boczku z miętowym pesto i smażonymi ziemniakami z patelni

  • Płat cienkiego boczku koniecznie ze skórą około 2kg
    • Sól / pieprz
      • Woda

        Solanka:

        • duży garnek wody
          • kilka liści laurowych
            • ziele angielskie
              • 1 jajko w skorupce
                • Sól – w zależności od ilości wody, proporcje 7:3 wody do soli

                  Pesto miętowe:

                  • Pół szklanki orzechów laskowych
                    • 3 garści świeżej mięty
                      • Łyżka octu jabłkowego
                        • Pół szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
                          • Sok z 1 cytryny
                            • 6 ząbków czosnku
                              • 2 pęczki natki pietruszki
                                • Szpagat do związania
                                  • 10 małych ziemniaczków
                                    • 2 łyżki masła
                                      • 3 ząbki czosnku
                                        • 1 czerwona cebula
                                          • Łyżeczka papryki wędzonej
                                            • Garść kiszonej kapusty
                                              • Pieprz
                                                • Świeże oregano

                                                  W garnku zagotuj wodę z solą 1l wody na ćwierć szklanki soli. Do Solanki dodaj liść laurowy, ziele i wrzuć boczek. Odstaw na trzy dni.

                                                  Na suchej patelni praż orzech i daj im ostygnąć. Wrzuć do blendera z pozostałymi składnikami pesto i zmiksuj na masę z wyczuwalnymi kawałkami składników, nie na papkę. Boczek opłucz z Solanki i natrzyj od środka pesto. Zroluj. Zwiąż mocno sznurkiem i wstaw na noc do lodówki.

                                                  Gotową roladę obsmaż I wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piecz około 2-3h podlewając sokami które wyciekną z mięsa. Ziemniaki gotuj i przestudź. Na maśle przesmaż cebulę , czosnek i dodaj ziemniaki. Dopraw papryką I dorzuć kapustę. Na końcu dodaj świeże oregano .

                                                  podziel się: