Polędwiczka wieprzowa
Marynata:
Sól, pieprz, oliwa, tymianek i oregano
Farsz:
Kubeczek śmietany kremówki 30%
Łyżka masła
Połowa opakowania sera typu feta
200 gr szpinaku (może być mrożony)
2 ząbki czosnku
Polędwiczkę marynujemy w soli, pieprzu, oliwie i ziołach. Odstawiamy na 2 godziny.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szpinak, rozgniecione ząbki czosnku i pokrojoną fetę. Dusimy, aż powstanie gęsty sos. W polędwiczce, robimy otwór, by nadziać ją częścią sosu. Nadzianą polędwiczkę wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Do pozostałego szpinaku dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Sos podajemy w sosjerce.
podziel się: