Podpłomyki z pomidorową salsą
Na podpłomyki:
1 szklanka mąki pszennej
80 ml ciepłej wody
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
6 plastrów boczku
parmezan do starcia
Na salsę:
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 papryczka chili,
1/2 pęczka kolendry
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
Ułożyć kopczyk z mąki i wlać wodę. Całość posolić, polać oliwą. Pomieszać wszystko patyczkiem. Ugnieść ciasto i uformować kulę. Rozwałkować ciasto. Przy pomocy miseczki wyciąć równe okręgi. Smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu podpłomyków z patelni włożyć je do pudełka po papierze do pieczenia żeby nadać im kształt.
Cienkie plastry boczku upiec w piekarniku na kartce (ew. podsmażyć na suchej patelni do wytopienia tłuszczu).
Pomidory pokroić na ćwiartki i wyjąć gniazda nasienne. Pomidory i czerwoną cebulę pokroić w kosteczkę. Papryczkę chili posiekać. Dodać posiekaną kolendrę. Posolić i popieprzyć. Polać oliwą. Wszystko pomieszać.
Gotowe podpłomyki napełnić salsą. Dodać boczek. Ułożyć na półmisku. Posypać parmezanem i kolendrą