składniki:
- Mąka żytnia razowa typu 2000 300 g
- Mąka owsiana 50 g
- Płatki owsiane 50 g
- Banan 1 szt
- Mleko kokosowe 400 ml
- Jabłka Ligol 2 szt
- Sól 3 g
- Syrop jabłkowy 100 ml
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona ½ łyżeczki
- Olej rzepakowy
Sos
- Sok wyciśnięty z jabłek 1 l
- Mleko kokosowe
- Sól
przygotowanie:
Do miski dodać mąki, płatki owsiane, mleko kokosowe, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Jabłka zetrzeć na tarce do miski i wkroić startego banana. Wszystko wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Sok z jabłek zagotować w rondlu i gotować na małym ogniu aż do zagęszczenia do konsystencji syropu. Wlać na patelnię i redukować aż do powstania lekko ciemnego karmelu, wlać mleko kokosowe i gotować do uzyskania gęstej konsystencji dodać szczyptę soli.
podziel się: