Placki jabłkowo - owsiane na mleku kokosowym z karmelem jabłkowym

Placki jabłkowo - owsiane na mleku kokosowym z karmelem jabłkowym
Placki jabłkowo - owsiane na mleku kokosowym z karmelem jabłkowym
Placki jabłkowo - owsiane na mleku kokosowym z karmelem jabłkowym

składniki:

  • Mąka żytnia razowa typu 2000 300 g
  • Mąka owsiana 50 g
  • Płatki owsiane 50 g
  • Banan 1 szt
  • Mleko kokosowe 400 ml
  • Jabłka Ligol 2 szt
  • Sól 3 g
  • Syrop jabłkowy 100 ml
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona ½ łyżeczki
  • Olej rzepakowy

Sos

  • Sok wyciśnięty z jabłek 1 l
  • Mleko kokosowe
  • Sól

przygotowanie:

Do miski dodać mąki, płatki owsiane, mleko kokosowe, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Jabłka zetrzeć na tarce do miski i wkroić startego banana. Wszystko wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

Sok z jabłek zagotować w rondlu i gotować na małym ogniu aż do zagęszczenia do konsystencji syropu. Wlać na patelnię i redukować aż do powstania lekko ciemnego karmelu, wlać mleko kokosowe i gotować do uzyskania gęstej konsystencji dodać szczyptę soli.

podziel się: