Składniki:
Ciasto na pizzę:
Drożdże suszone 1 op
Woda 1 szkl.
Mąka pszenna najlepsza na pizze np. włoska „OO” 3 szkl.
Sól ½ łyżeczki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Dodatki:
Sos pomidorowy domowy
Mozzarela kulki 2szt
Bazylia świeża
Pomidorki koktajlowe
Rukola
Oregano
Parmezan
Przygotowanie:
Do dużej miski wlej ciepłą wodę i dodaj drożdże. Dodaj 1 szklankę mąki i odstaw w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować (ok 15-20 minut) po tym czasie dodaj resztę mąki, oliwę i sól i dokładnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto – może być lekko wilgotne. Przykryj ściereczką i odstaw na 30min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podziel na pół. Jedną część rozpłaszcz na placek wielości patelni podsypując sporą ilością mąki. Możesz również je rozwałkować ale przez to pozbędziesz się dużej ilości bąbelków powietrza które powodują że ciasto rośnie. Rozgrzej patelnię – najlepiej żeliwną. Kiedy będzie już gorąca ustaw średnią moc. Ciasto posmaruj oliwą z oliwek i wrzuć na patelnię. Przykryj pokrywką i piecz tak ok 3 minut aby lekko urosło. Po tym czasie placek obróć na drugą stronę. Posmaruj sosem pomidorowym i porwij na wierzch mozzarellę. Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, listki bazylii oraz szczyptę oregano. Pizze dopraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Przykryj pokrywką i piecz aż ser się rozpuści. Upieczoną pizze przełóż na talerz. Posyp rukolą i startym parmezanem.