PRZEPIS: PITA Z MARYNOWANĄ WOŁOWINĄ, DOMOWYM HUMUSEM I CZERWONĄ CEBULĄ
Marynowana wołowina:
250 g wołowiny „świeca”
łyżeczka sumaku
łyżeczka zataru
Wołowinę pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Dopraw sumakiem i zatarem. Usmaż na oliwie.
Domowy humus:
250 g ugotowana cieciorki
60 ml soku z cytryny
60 ml tahini
ząbek czosnku
sól
1/2 łyżeczki zataru
Ugotowaną cieciorkę zmiksuj z soskiem z cytryny, tahini, ząbkiem czosnku na gładką, aksamitną masę. Humus przełóż do miseczki dopraw zatarem.
Marynowana czerwona cebula:
czerwona cebula
sok z cytryny
2 gałązki tymianku.
Cebule pokrój na plastry i przełóż do misko. Zalej sokiem z cytryny i dodaj listki tumianku.
Pitę podpiecz na suchej patelni, nafaszeruj ją domowym humusem, porcją wołowiny i czerwonej cebuli.
podziel się: