PIEROGI Z MAKRELĄ
FARSZ:
OLIWA Z OLIWEK
CZOSNEK
CEBULA
CZERWONA PAPRYKA RAMIRO
ŻÓŁTA PAPRYKA RAMIRO
WĘDZONA PAPRYKA
POMIDORY CHERRY
KUMIN
SÓL
MAKRELA
PIECZONA ZIELONA PAPRYKA
ZIELONE OLIWKI
NATKA PIETRUSZKI
Pierogi zaczynamy od przygotowania farszu. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojony czosnek, cebulę oraz czerwoną i żółtą paprykę ramiro. Doprawiamy odrobiną wędzonej papryki. Następnie dodajemy kilka pomidorów cherry, kumin oraz sól. Warzywa przecedzamy i studzimy. Na tę samą oliwę z oliwek wrzucamy filety makreli. Smażenie zaczynamy od strony skóry. Gotową rybę dodajemy do podsmażonych warzyw. Dokładamy także przeciśnięty czosnek oraz pieczoną zieloną paprykę. Do farszu dodajemy zielone oliwki, kumin, wędzoną paprykę i świeżą natkę pietruszki.
CIASTO:
700 g MĄKI PSZENNEJ
120 ml WODY
200 ml BIAŁEGO WINA
SÓL
OLIWA Z OLIWEK
ŻÓŁTKA
ŚMIETANA 36%
NATKA PIETRUSZKI
JADALNE KWIATY
Do 700 gramów mąki pszennej dodajemy 120 mililitrów wody, 200 mililitrów białego wina oraz przecedzoną przez sito oliwę z oliwek, na której podsmażaliśmy warzywa oraz makrelę. Ciasto dobrze ugniatamy. Następnie wałkujemy je i wykrawamy koła. Na środku układamy niewielką ilość farszu. Składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi ustawiamy brzegami do góry na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Na koniec smarujemy je żółtkami z dodatkiem wody, 36% śmietany i soli. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Danie serwujemy z natką pietruszki. Dekorujemy jadalnymi kwiatami.