pierogi z makrelą

pierogi z makrelą
pierogi z makrelą

PIEROGI Z MAKRELĄ

FARSZ:

OLIWA Z OLIWEK

CZOSNEK

CEBULA

CZERWONA PAPRYKA RAMIRO

ŻÓŁTA PAPRYKA RAMIRO

WĘDZONA PAPRYKA

POMIDORY CHERRY

KUMIN

SÓL

MAKRELA

PIECZONA ZIELONA PAPRYKA

ZIELONE OLIWKI

NATKA PIETRUSZKI

Pierogi zaczynamy od przygotowania farszu. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojony czosnek, cebulę oraz czerwoną i żółtą paprykę ramiro. Doprawiamy odrobiną wędzonej papryki. Następnie dodajemy kilka pomidorów cherry, kumin oraz sól. Warzywa przecedzamy i studzimy. Na tę samą oliwę z oliwek wrzucamy filety makreli. Smażenie zaczynamy od strony skóry. Gotową rybę dodajemy do podsmażonych warzyw. Dokładamy także przeciśnięty czosnek oraz pieczoną zieloną paprykę. Do farszu dodajemy zielone oliwki, kumin, wędzoną paprykę i świeżą natkę pietruszki.

CIASTO:

700 g MĄKI PSZENNEJ

120 ml WODY

200 ml BIAŁEGO WINA

SÓL

OLIWA Z OLIWEK

ŻÓŁTKA

ŚMIETANA 36%

NATKA PIETRUSZKI

JADALNE KWIATY

Do 700 gramów mąki pszennej dodajemy 120 mililitrów wody, 200 mililitrów białego wina oraz przecedzoną przez sito oliwę z oliwek, na której podsmażaliśmy warzywa oraz makrelę. Ciasto dobrze ugniatamy. Następnie wałkujemy je i wykrawamy koła. Na środku układamy niewielką ilość farszu. Składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi ustawiamy brzegami do góry na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Na koniec smarujemy je żółtkami z dodatkiem wody, 36% śmietany i soli. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Danie serwujemy z natką pietruszki. Dekorujemy jadalnymi kwiatami.

podziel się: