Składniki:
Dynia piżmowa upieczona 400 g
Twaróg tłusty 300 g
Ciastka owsiane 200 g
4 łyżki kremowego sera
Oliwa z oliwek
sól
Ciasto -
Mąka pszenna typu 500 400 g
Mąka razowa 50g
Mąka pytlowa 50g
Woda gorąca 340ml
Olej rzepakowy 10 ml
Masło pieczarkowe
Masło 100 g
Pieczarki trzy małe
Liście oregano
Tarta skóra z dyni
Ciastko owsiane
Czosnek
Przygotowanie:
Farsz: Upieczoną w 180 C przez pół godziny dynię wrzucić do malaksera. Dodać ciastka, ząbek czosnku, twaróg, ser, oliwę z oliwek, łyżeczkę soli. Zmiksować.
Masło: W rondlu sklarować masło i wrzucić pieczarki, skórę z dyni, ciastko owsiane. Dusić aż masło przejdzie smakiem pieczarek, dodać czosnek i oregano.
Do miski wsypać mąkę, wlać do niej olej i gorącą wodę. Mieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i dwoma rękami wyrabiać ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wycinać kółka na pierogi.
Na cieście układać kulki farszu i zawijać pierogi wypełnione po brzegi farszem.
Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną. Podawać w głębokim talerzu polane masłem pieczarkowym i posypać pokruszonymi ciastkami owsianymi.