Pieczone żeberka w brązowym cukrze i ostrym pieprzu, podane z domową sałatą Colesław

pieczone żeberka
pieczone żeberka

Pieczone żeberka w brązowym cukrze i ostrym pieprzu, podane z domową sałatą Colesław

  • 2 kg cienkich żeberek bez tłuszczu
  • Pół szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • Garść ziela angielskiego
  • Ok. 10 liści laurowych
  • 2 łyżki soli

Wszystkie przyprawy praż na suchej patelni, przestudź i zmiksuj lub utrzyj na jednolity proszek. Wymieszaj go z ketchupem I natrzyj żebra. Żebra wstaw na jeden dzień do lodówki. Po upływie czasu żebra wstaw do piekarnika nagrzanego do 13 stopni i piecz około 15min po czym zmniejsz do 95 I piecz aż będą miękkie. Na końcu daj maksymalną temperaturę, aby się przyrumieniły.

Sos:

  • Szklanka ketchupu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • Łyżka sosu Worcester

Wszystkie składniki sosu wymieszaj.

  • Ćwierć główki kapusty białej
  • 1 starta marchewka
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub cydrowego
  • 1 mały jogurt grecki
  • Łyżeczka posiekanej kolendry
  • Łyżeczka musztardy delikatesowej
  • Sól / pieprz

Kapustę drobno posiekaj i dodaj marchewkę oraz ocet, jogurt, musztardę, sól , pieprz i wymieszaj. Z wierzchu posyp liśćmi kolendry.

podziel się: