Pieczone żeberka w brązowym cukrze i ostrym pieprzu, podane z domową sałatą Colesław

pieczone żeberka
pieczone żeberka

Pieczone żeberka w brązowym cukrze i ostrym pieprzu, podane z domową sałatą Colesław

  • 2 kg cienkich żeberek bez tłuszczu
    • Pół szklanki brązowego cukru
      • 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
        • 2 łyżki wędzonej papryki
          • 2 łyżki słodkiej papryki
            • Garść ziela angielskiego
              • Ok. 10 liści laurowych
                • 2 łyżki soli

                  Wszystkie przyprawy praż na suchej patelni, przestudź i zmiksuj lub utrzyj na jednolity proszek. Wymieszaj go z ketchupem I natrzyj żebra. Żebra wstaw na jeden dzień do lodówki. Po upływie czasu żebra wstaw do piekarnika nagrzanego do 13 stopni i piecz około 15min po czym zmniejsz do 95 I piecz aż będą miękkie. Na końcu daj maksymalną temperaturę, aby się przyrumieniły.

                  Sos:

                  • Szklanka ketchupu
                    • 2 łyżki octu jabłkowego
                      • 1/3 szklanki cukru brązowego
                        • Łyżka sosu Worcester

                          Wszystkie składniki sosu wymieszaj.

                          • Ćwierć główki kapusty białej
                            • 1 starta marchewka
                              • 3 łyżki octu jabłkowego lub cydrowego
                                • 1 mały jogurt grecki
                                  • Łyżeczka posiekanej kolendry
                                    • Łyżeczka musztardy delikatesowej
                                      • Sól / pieprz

                                        Kapustę drobno posiekaj i dodaj marchewkę oraz ocet, jogurt, musztardę, sól , pieprz i wymieszaj. Z wierzchu posyp liśćmi kolendry.

                                        podziel się: