Pieczone żeberka w brązowym cukrze i ostrym pieprzu, podane z domową sałatą Colesław
- 2 kg cienkich żeberek bez tłuszczu
- Pół szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 2 łyżki słodkiej papryki
- Garść ziela angielskiego
- Ok. 10 liści laurowych
- 2 łyżki soli
Wszystkie przyprawy praż na suchej patelni, przestudź i zmiksuj lub utrzyj na jednolity proszek. Wymieszaj go z ketchupem I natrzyj żebra. Żebra wstaw na jeden dzień do lodówki. Po upływie czasu żebra wstaw do piekarnika nagrzanego do 13 stopni i piecz około 15min po czym zmniejsz do 95 I piecz aż będą miękkie. Na końcu daj maksymalną temperaturę, aby się przyrumieniły.
Sos:
- Szklanka ketchupu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- Łyżka sosu Worcester
Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
- Ćwierć główki kapusty białej
- 1 starta marchewka
- 3 łyżki octu jabłkowego lub cydrowego
- 1 mały jogurt grecki
- Łyżeczka posiekanej kolendry
- Łyżeczka musztardy delikatesowej
- Sól / pieprz
Kapustę drobno posiekaj i dodaj marchewkę oraz ocet, jogurt, musztardę, sól , pieprz i wymieszaj. Z wierzchu posyp liśćmi kolendry.
podziel się: