pieczona sałata rzymska

pieczona sałata rzymska
pieczona sałata rzymska

PIECZONA SAŁATA RZYMSKA

PIECZONY BAKŁAŻAN

PIECZONA CUKINIA

PIECZONA CZERWONA PAPRYKA

PIECZONE POMIDORY TYPU BAWOLE SERCA

CZOSNEK

KUMIN

SUMAK

KONCENTRAT POMIDOROWY

SŁODKA PAPRYKA

NATKA PIETRUSZKI

SÓL

SOK Z CYTRYNY

ZIELONE OLIWKI

OLIWA Z OLIWEK

SAŁATA RZYMSKA

SER GRUYER

PARMEZAN

PISTACJE

BIAŁY OCET WINNY

Farsz do sałaty rzymskiej wykonujemy na bazie pieczonych warzyw: bakłażana, cukinii, czerwonej papryki oraz pomidorów typu bawole serca. Do tego dodajemy sporą ilość czosnku, kumin, sumak, koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Dokładamy także drobno pokrojoną natkę pietruszki. Całość solimy, dodajemy sok z cytryny oraz zielone oliwki.

Następnie do brytfanny wlewamy oliwę z oliwek. Na dnie układamy pokrojoną sałatę rzymską. Kolejne sałaty przekrawamy wzdłuż i faszerujemy środek. Wierzch posypujemy serem gruyer, parmezanem i pistacjami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni i czekamy aż ser się rozpuści. Danie skraplamy oliwą z oliwek i białym octem winnym.

podziel się: