PIECZONA SAŁATA RZYMSKA
PIECZONY BAKŁAŻAN
PIECZONA CUKINIA
PIECZONA CZERWONA PAPRYKA
PIECZONE POMIDORY TYPU BAWOLE SERCA
CZOSNEK
KUMIN
SUMAK
KONCENTRAT POMIDOROWY
SŁODKA PAPRYKA
NATKA PIETRUSZKI
SÓL
SOK Z CYTRYNY
ZIELONE OLIWKI
OLIWA Z OLIWEK
SAŁATA RZYMSKA
SER GRUYER
PARMEZAN
PISTACJE
BIAŁY OCET WINNY
Farsz do sałaty rzymskiej wykonujemy na bazie pieczonych warzyw: bakłażana, cukinii, czerwonej papryki oraz pomidorów typu bawole serca. Do tego dodajemy sporą ilość czosnku, kumin, sumak, koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Dokładamy także drobno pokrojoną natkę pietruszki. Całość solimy, dodajemy sok z cytryny oraz zielone oliwki.
Następnie do brytfanny wlewamy oliwę z oliwek. Na dnie układamy pokrojoną sałatę rzymską. Kolejne sałaty przekrawamy wzdłuż i faszerujemy środek. Wierzch posypujemy serem gruyer, parmezanem i pistacjami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni i czekamy aż ser się rozpuści. Danie skraplamy oliwą z oliwek i białym octem winnym.