Farsz: • 700gr wieprzowiny łopatki • 200gr wołowiny suchej • 100gr smalcu • Cebula • Czosnek świeży • Rozmaryn świeży • Woda • Oliwa • Gałka muszkatołowa • Pikantna papryka wędzona • Jelita do kiełbasy Musztarda: • szklanka gorczycy • 1 1/2 szklanki octu - jabłkowego, cydrowego lub winnego • 1/2 szklanki miodu • 1/4 szklanki wody Chleb z patelni: • Kawałki starego chleba • Słoik suszonych pomidorów w oleju Sposób przygotowania: Wieprzowinę i wołowinę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę przekrawam na 4 części, czosnek siekam i dorzucam do mięsa. Całość doprawiam dużą ilością pikantnej papryki i odrobiną gałki muszkatołowej. Do przyprawionego mięsa dorzucam smalec pokrojony w kostkę. Całość mieszam i mielę w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do zmielonego mięsa dolewam wody i ugniatam na jednolitą masę. Jelito do kiełbasy wstawiam wcześniej na kilka godzin do wody, a następnie nakładam na końcówkę do robienia kiełbas w maszynce do mielenia mięsa. Na końcu jelita wiążę supełek i wrzucam mięso do maszynki, aby nadziać nim jelito. Gotową kiełbasę przekładam na blaszkę, którą wcześniej skropiłem oliwą. Oliwą polewam również kiełbasę. Dokładam sporą ilość rozmarynu. Kiełbasę piekę ok 30 minut w temperaturze 180 stopni aż będzie chrupiąca. Do pieczonej kiełbasy zrobię szybką domową musztardę. Gorczycę zalewam octem, dodaję do niej miód, wodę i gotuję. Kiedy roztwór się zagotuje odstawiam go na około dobę na bok, żeby dokładnie nasiąkła octem i miodem. Po upływie doby miksuję całość aż uzyska jednolitą konsystencję. Gotową musztardę przekładam do słoika. Chleb kroję w kostki. Na patelnię wylewam olej z suszonych pomidorów. Na rozgrzanym oleju układam chleb i dorzucam posiekane w kostkę pomidory. Całość mieszam i przez chwilę smażę. Z piecyka wyciągam gotową kiełbasę i