Farsz:
• 700gr wieprzowiny łopatki
• 200gr wołowiny suchej
• 100gr smalcu
• Cebula
• Czosnek świeży
• Rozmaryn świeży
• Woda
• Oliwa
• Gałka muszkatołowa
• Pikantna papryka wędzona
• Jelita do kiełbasy
Musztarda:
• szklanka gorczycy
• 1 1/2 szklanki octu - jabłkowego, cydrowego lub winnego
• 1/2 szklanki miodu
• 1/4 szklanki wody
Chleb z patelni:
• Kawałki starego chleba
• Słoik suszonych pomidorów w oleju
Sposób przygotowania:
Wieprzowinę i wołowinę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę przekrawam na 4 części, czosnek siekam i dorzucam do mięsa. Całość doprawiam dużą ilością pikantnej papryki i odrobiną gałki muszkatołowej. Do przyprawionego mięsa dorzucam smalec pokrojony w kostkę. Całość mieszam i mielę w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do zmielonego mięsa dolewam wody i ugniatam na jednolitą masę.
Jelito do kiełbasy wstawiam wcześniej na kilka godzin do wody, a następnie nakładam na końcówkę do robienia kiełbas w maszynce do mielenia mięsa. Na końcu jelita wiążę supełek i wrzucam mięso do maszynki, aby nadziać nim jelito.
Gotową kiełbasę przekładam na blaszkę, którą wcześniej skropiłem oliwą. Oliwą polewam również kiełbasę. Dokładam sporą ilość rozmarynu. Kiełbasę piekę ok 30 minut w temperaturze 180 stopni aż będzie chrupiąca. Do pieczonej kiełbasy zrobię szybką domową musztardę.
Gorczycę zalewam octem, dodaję do niej miód, wodę i gotuję. Kiedy roztwór się zagotuje odstawiam go na około dobę na bok, żeby dokładnie nasiąkła octem i miodem. Po upływie doby miksuję całość aż uzyska jednolitą konsystencję. Gotową musztardę przekładam do słoika.
Chleb kroję w kostki. Na patelnię wylewam olej z suszonych pomidorów. Na rozgrzanym oleju układam chleb i dorzucam posiekane w kostkę pomidory. Całość mieszam i przez chwilę smażę. Z piecyka wyciągam gotową kiełbasę i